MichalOR MichalOR komentáře u knih

☰ menu

Největší obchodník na světě Největší obchodník na světě Og Mandino

Za mě trochu sporné. Chtěl bych znát názor fundovaného psychologa. Knihu jsem mohl mít už "100x" přečtenou, ale rozhodl jsem se postupovat podle instrukcí v 1. svitku, tzn. číst každý svitek 30 dnů 3x denně, a to ještě v těch "nejvnívavějších" chvílích - ráno po probuzení, po obědě a večer před ulehnutím. Jasně, že to tak vždy nejde .. Navíc kdo najde tyhle 3 klidné chvíle každý den během toho celodenního běhu.. Ale to je jiná problematika. Ten nápad autora k takovéto koncepci motivační knihy je super. Nicméně knihu pak budete každodenně číst skoro celý rok. To je pak na každém, jak k tomu přistoupí, aby mu to dávalo smysl v jeho konkrétní situaci.
Co mě vadí je to, že na mnoha místech jsou v textu použity negativní představy / formulace, snad je to poplatné době vzniku, vývoj se přece jen posunul dál. První svitek jsem si sám pro sebe přeformuloval. V aktuálním pátém svitku si rozhodně nechci do paměti zapisovat představu, že moje děti "zítra odejdou" a moje žena také "zítra odejde". Jasně že je to "jenom jako", ale nesedí mi to tam. Kromě toho - pokud bych dnes opravdu žil poslední den svého života, daleko spíš by se mi sevřela pr...el s tím, že nejspíš budu večer skládat "účty" za svůj život, a úplně nevím, jestli bych se snažil právě v tento den "navštívit co nejvíc zákazníků a vydělat co nejvíc zlata". Uznávám, že trochu vytrhuji z kontextu a smysl toho svitku je jiný - prostě ten poslední den prožít nejlépe, jak to jde.
Takže celkově hodně záleží, s čím do četby každý čtenář jde a co chce z knihy získat - zejména aktivním čtením a prožíváním svitků a aplikací ve vlastním životě. Kdo si chce prostě přečíst další motivační knihu, tak bude spokojen (ale je fakt, že samotným přečtením se člověk o moc dál neposune).

04.01.2024 4 z 5