matej0595 matej0595 komentáře u knih

☰ menu

Volání temnoty Volání temnoty Matěj Soukup

Recenze:

Volání temnoty - ohraný nápad v novém kabátě, který vás nenechá vydechnout.
https://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/postapokalypticky-prislib-zlepseni-10918

08.12.2018 4 z 5


Koróna Koróna Thomas Thiemeyer

Dlouho jsem uvažoval nad tím, jak tuhle knihu hodnotit. Zpočátku kniha dobře odsýpá, protože je přirozená, ale od chvíle, kdy se přenesou na druhou stranu portálu, nabývá příběh neuvěřitelného science fiction, ve kterém se člověk málem až ztrácí. Aspoň mně chvílemi připradalo, že jsem se ztratil v tom, co se komu děje. Je hezké, že autor sleduje více dějových rovin, ve kterých je souvislost a vzájemně doplňují to, co jsem v jedné rovině nepochopil, ale celkově je to takový až moc zamotaný mišmaš. Nepopírám ale, že až na místy mizernou korekturu se to čte dobře, a kromě Amy a Raye mě zaujala postava Mellie a Elieshi, ty se povedly. Za mě tedy kolem 75%.

07.11.2017 4 z 5


Napříč peklem Napříč peklem Matěj Soukup

Vida, před několika dny jsem si přál novou knihu od tohoto autora, a ten mi přání splnil. Kniha navazuje v mnohém na první díl, ale se závoděním se tu setkáme jen v úvodu. Zdá se, že autor se rozhodl přesunout se mezi "čistokrevnější" thrillery, a tak je druhý díl od počátku mnohem nabitější napínavými událostmi, není nouze o přestřelky, honičky a boje o život. V díle se znovu objevují všechy přeživší hlavní postavy z prvního dílu, a kromě toho také tři nové, které ale dějem pořádně zamíchají. Tentokrát se autor už nebál zvratů, takže zrovna skutečná podstata těch nových postav mě dost překvapila. Celkově je to zase opět dobře napsané, co se týče děje, a jako předtím to trochu kulhá charakteristikou. Snad se toho autor v dalších dílech už vyvaruje, protože knihy tohoto žánru mu očividně sedí a nemá problém dostat čtenáře do děje a nepustit ho až do konce. Je to rozhodně o třídu výš než první díl, a za mě tomu dávám kolem 75%.

04.11.2017 4 z 5


Výhra nad smrtí Výhra nad smrtí Matěj Soukup

Příběh je rozhodně zajímavý a neokoukaný, to je u autora plus. Mínus bohužel je, že je na první pohled poznat, že se jedná o prvotinu, a to zejména v lehké naivitě téhle knihy. Chybí tomu lepší propracovanost postav, je to takové až moc povrchové, postavy reagují tak, jak byste čekali. Na druhou stranu musím autora pochválit za to, jak umí děj dobře rozvinout, aby gradoval, kde gradovat má, takže nudné filozofické pasáže v téhle knize rozhodně nenajdete a naopak děj pěkně odsýpá a drží vás v napětí až do konce. Pokud se do knihy začtete jako já, neodložíte ji až do konce, protože už chcete vědět, jak to s Matthewem a jeho přáteli dopadne. Sečteno, podtrženo - není to nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl, do avizovaného pokračování by to chtělo lepší náhled na postavy, ale dějovou linku má autor hodně dobrou a umí ji rozvíjet a držet vás v ději. Je znát, že tenhle žánr mu celkově sedí, a pokud člověk přehlédne menší propracovanost postav, dá se to označit za kvalitní debut. Dávám 60 procent a těším se na pokračování.

24.10.2017 3 z 5


Čarodějčina dcera Čarodějčina dcera Adéla Rosípalová

Příběhově možná zajímavý kousek, vydané pod hlavičkou stejného nakladatelství, jako nyní budu vydávat já. Nebudu se tady pouštět do nějaké přehnané kritiky, nebo autorka brzy sepsuje mne, protože asi taky nebudu vydávata bůhvíjaké bestsellery. Oceňuji už to, že ve svém věku dokázala sepsat obsáhlé dílo s poměrně dobrým příběhem a nápadem. Je fakt, že sem tam se vyskytne nějaká ta bota, na druhou stranu je to s příhlédnutím k věku autorky dobře sepsané. Pouze bych pro příště doporučil minimálně jazykové korektury, text s chybami člověka opravdu trochu zarazí. Pokud bych ovšem přihlédl pouze k příběhu a stylu, dal bych lehce pod padesát procent.

16.09.2016 3 z 5