Matatom4 Matatom4 komentáře u knih

☰ menu

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Puzo mi dal nabídku, která nešla odmítnout. Místy to možná bylo krapet natáhnutější. Celkově se však jedná o kvalitní a zábavné dílo.

08.07.2018 4 z 5


Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Musím přiznat, že za celou dobu jsem nemohl přijít na chuť stylu autorčina psaní. Nemám v lásce ani detektivy, kteří na všechno přijdou nebo to prostě jen uhodnou,, hmm to by mohlo být takhle...á bingo” a tak se stane asi třikrát. Není sebemenší šance, že by se prostě spletl. Jinak cestující Orient Expresu mi všichni přišli strašně plochý. I samotný Poirot mi nepřišel po charakterové stránce nijak výjimečný. Jedinej charakter kterej se mi líbil byla kněžna Dragomira. Když Hercule přišel na to, že lže, řekla prostě něco jako „Kecala jsem, sorry” a jde si v klidu dál. Pak mi vadili ti detektivovi pomocníci. Kdybych byl takhle skvělej detektiv a do moji práce mi kecal nějakej ředitel drah, kterej za každým výslechem vidí podezřelého nebo označí vraha Itala jen proto, že je italské národnosti a Italové to umí s noži....(prostě cože?), rovnou bych to celý zabalil. Trochu mě taky zklamalo, že autorka více nepopsala prostředí, kde se vlak zasekl. Kniha obsahovala sice celkem podrobný nákres celého vagonu, ale čekal jsem prostě trochu víc.
Jinak děj jede v jednoduchém tempu, stane se vražda, pak sto stránkové vyslýchání cestujících ( ze začatku mě to bavilo, ale po svědkovi číslo 8 už jsem jen bezducha pročítal stránky ), pak prohledáme zavazadla, trochu to promyslíme, řekneme si, jak to bylo. No a je konec. Žádná omáčka navíc. Nic. Nicméně abych pořád jen nekritizoval, celou dobu mě zajímalo, kdo to teda udělal, párkrát během čtení mě napadla ta možnost, jak to teda celé nakonec dopadlo, ale byl jsem i tak příjemně překvapen ( třeba ta věc s těmi zámky v sudých a lichých kupé byla vynikající ).
Nebudu říkat, že je to špatná kniha, jak tu čtu ostatní komentáře, tak většina si knihu vychvaluje. Holt každému se všechno líbit nemůže. Knihu si přečtěte, doufám, že se Vám bude líbit mnohem víc než mně.

23.02.2018 2 z 5


2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

Clarkova Odysea je bezesporu i v dnešní době nadčasové dílo. Ustanovila základ ze kterého čerpala další významná díla ( Star Wars, Star Trek, Alien a další... ). Kniha se mi do první poloviny jevila velice slibně, bohužel (pro mě) se v druhé polovině přehoupla spíše k popisu než k vyprávění děje. V době kdy vyšla, bych podrobný popis vesmíru neskutečně žral, ale v dnešní době kdy jsem jeho zpracování viděl všude možně, mě už tak tolik neuchvacuje.

01.01.2018 3 z 5