massilia massilia komentáře u knih

☰ menu

Z pohádek Šahrazádiných Z pohádek Šahrazádiných Felix Tauer

Zajímavý výbor z Šeherezádiných vyprávění. Obsahuje delší verze pěti pohádek, které si zachovávají košatost orientálního jazyka, přesto zůstávají dobře čtivé i pro dnešního čtenáře. Překvapilo mne, že se tato verze líbila i našim dětem (7 a 6 let), i když některé pasáže jsem musel při čtení zestručnit. Sám jsem si ale známé příběhy (Ali Baba či Aladin) užil v této rozsáhlejší verzi.

02.08.2023 4 z 5


Přehmat Přehmat Jean-François Coatmeur

Tohle se četlo dobře, připomnělo mi to drsnější francouzské filmové kriminálky ze 70. a 80. let. Vzhledem k nevelkému počtu důležitých postav se dalo celkem brzy odhadnout, kdo je tím. kdo za vražděním stojí, přesto zůstal děj napínavý a gradující až do konce.

31.07.2023 4 z 5


Parní válec Parní válec James McClure

Trochu rozporuplná detektivka. James McClure má dobrý nástup, zajímavě napsané postavy a občas i vtipné hlášky, občas se mu to ale zašmodrchá na příliš dlouhých vedlejších pasážích, které děj příliš neposouvají. Finále už je pak trochu nezáživné. I tak jsem rád, že jsem knihu přelouskal, jako nejzajímavější aspekt beru nezaujatý popis reality jihoafrického apartheidu v období 70. let 20. století.

31.07.2023 3 z 5