marta8920 marta8920 komentáře u knih

☰ menu

Běguni Běguni Olga Tokarczuk

Díky literárněvědnému vzdělání chápu, proč je tahle kniha tak oceňovaná. I proč na záložce píší to, co píší. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že takhle postmoderní román vypadat nutně nemusí. Jen když si vzpomenu na Newyorskou trilogii Paula Austera! Tohle nejsou ani povídky, jako spíš soubor esejů a žánrových textů. Pozorný čtenář sice jakousi nezřetelnou dějovou linku postřehne, ale vtáhnout to neumí. Tedy alespoň mě neumělo. Jsem opravdu ráda, že to nebyla první próza autorky, kterou jsem vzala do ruky, protože by bylo bývalo reálně hrozilo, že by byla poslední.
Lze to doporučit lidem, kteří nemají problém s volnými asociacemi, nesouvislým dějem a jistou dávkou rozháranosti.

21.03.2024 3 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Přestože je kniha doslova kultovní, nesdílím nekritické nadšení většiny čtenářů. Ano, příběh je poutavý, zajímavý, ve své době přelomový. Ale co se týče vyprávění jako takového, mám výhrady k (neustále) se opakujícím klišé v popisech postav a celkově pro mě těžkopádných popisů pro děj nepodstatných detailů.

08.03.2022 3 z 5


Ohromný svět Ohromný svět Suníl Gangopádhjáj

Opravdu kvalitní povídky. Dobrý způsob, jak se (středo-)Evropan může setkat s bengálským, potažmo indickým prostředím. Asi nejzajímavější mi přišlo vylíčení soužití muslimů a hinduistů. Kromě zajímavého tématu povídky ale ukazují, že autor je dobrý spisovatel, který rozumí svému řemeslu. Povídky mají vždy zajímavou pointu a v rámci výboru spolu docela dobře fungují jako celek.

11.02.2022 5 z 5


Arcižár Arcižár Eoin Colfer

Příběh je nápaditý, o tom žádná. Ale vypravěčský styl je místy až laciný. Všechny události jsou líčeny ze tří různých perspektiv, aniž by to bylo nějak dramaticky přínosné pro děj nebo to mělo další přidanou hodnotu. A za mě tedy mínus za místy zbytečnou vulgaritu. V rámci žánru young adult ovšem asi má co nabídnout a čím zaujmout.

02.02.2022 2 z 5