Marcy85 Marcy85 komentáře u knih

☰ menu

Richard III. Richard III. Jiří Kovařík

Kniha mě velmi oslovila a dávala mi smysl. Skutečně rehabilituje postavu krále Richarda III. Je čtivá, přehledná. Zdá se, jakoby Richard udělal všechno správně, jakoby se zachoval jako skutečný vládce, ale jiní kolem něj tak charakterní už nebyli.

20.04.2024 5 z 5


Třetí královna Třetí královna Carolly Erickson

(SPOILER) Kniha je čistá fikce. Ale tolik, že na to, že je psaná na historickém podkladě, je vlastně dost neuvěřitelná. Nemám problém s Janou, ačkoliv zajímavější osobnost mi přijde Anna a to i mnohým jiným autorům a tak rozumím tomu, že Jana je v knihách trochu zastíněna. Ale v téhle knize je Anina postava tak odporně a nerealisticky napsana, že naprosto nejde uvěřit tomu, že by se kdo do ní mohl zamilovat, natož aby to byl poměrně náročný král. A jsou tu pasáže, které mi vyloženě vadí, vybavuji si, že aktéři byli na nějaké slavnosti ve Francii a podávala se tam místní pochoutka, snad žabí stehýnka, či co, a po odhalení jídla se Anna ztrapní tím, že začne jecet, co je to za nechutnost. Anna. Anna, která valnou část života trávila ve Francii u dvora a říkalo se o ní, že je vychováním spíš Francouzska. Myslím, že z nenáviděne Anny šla udělat záporačka i trochu důmyslnejším zpusobem. Možná jsem příliš rozmazlená skutečnou historii, která mi přijde mnohem zajímavější, ale k této knize se už nevrátím.

20.04.2024 1 z 5


Divoká láska Divoká láska Bertrice Small

Kdysi jsem na knížky BS narazila asi v šestnácti letech. Tehdy mě tahle nová četba bavila. Postupně mě začaly nudit nezazivne a stále se opakující sexuální scény a více jsem vyhledávala historické skutečnosti. Ty jsou v těhle dílech skutečně jen nastiněne. S odstupem času se knížky téhle autorky pro mě stávaly plitke svými dokonalými hrdinkami, které jsou všechny na jedno brdo a všechny jsou popisovany v naprostých a nereálných superlativech. U každého jejich osudového muze musi nekolikrat dokola hlavne zminit, jak je jeji hrdinka ta jedina, kterou miluje a zadna jina nikdy pred tim ani potom nikdy vic. Je to az trochu komické. Někdy mě napadlo, jak by to asi vypadalo, kdyby se třeba jeji Catriona Lesliova potkala se Skye O'Malleyovou, která z nich by byla ta oblíbenější, krásnější, chytřejší a tak? A co ti osudovi muzi pak s tim, jak by se aai vyrovnali s tim, ze tak dokonalych zen existuje víc? Nic méně kniha Divoká láska pro mě patří mezi ty příjemnější. A BS vlastně vděčím za to, že mě opravdu oslovily skutečně historické knihy jiných autorů a nacházím v nich velkou zálibu. Nad temihle knížkami se nemusí přemýšlet a asi se dají považovat za velmi oddechové a nenáročné.

04.03.2023 2 z 5