Maceta@Molstrem Maceta@Molstrem komentáře u knih

☰ menu

Stříbrné město Stříbrné město Radek Sterakdary Starý (p)

V dnešní době plné sci-fi a fantasních světů ve hrách a knihách, jenž vycházejí v obrovském množství na celém světě, je velmi těžké přijít s nečím novým a svěžím. Magie, zbraně, technologie, hrdinství? To vše už tu jednou bylo a kdyby jen jednou... Dobrá, s tímto přístupem se asi moc daleko nedostaneme, protože by stačilo přečíst si vybroušené diamanty v podobě knih od zkušených autorů, jejiž světy jsou tak úžasné a dotažené do výšin nebeských i hlubin pekelných. Ale nových knih bychom se asi ani nedotkli. Bohužel mám pocit, že tento názor se objevuje čím dál častěji a nejen mezi čtenáři, kteří přečtou knihu jednou za pár let, ale i mezi čtenáři jejiž knihy jsou popraskané ve hřbetu, se stránkami zažloutlými od opakovaného čtení. Takovým čtenářům posílám vyplazený jazyk.
Je to jen pár hodin co jsem odložil knihu Arila Stříbrné město a ještě nyní ve mne pulzuje síla příběhu jako další srdce a při psaní tohoto komentáře mou fantasii zaplavují obrazy světa, jenž mne vážne učaroval. Ano, přiznávám, jako mnozí zde, že zacátek knihy je trochu krkolomnější, ale každou kapitolou je ruka autora jistější a příběh najednou získává strhující spád. Kniha je plná emocí, které vezmou za srdce, vykouzlí úsmev na tváři nebo donutí čtenáře přestat číst, protože přes slzy v očích na knihu ani nevidí. Též je velmi zajímavý pohled autora na otázku samotného hrdinství. Každou otázkou o hrdinství totiž autor tne do živého, až do té míry, že čtenář sám přemýšlí nad tímto tématem a snaží se odpovedět si sám ve vlastním nitru. Samozřejmě se najdou pasáže nad kterými jsem osobně kroutil hlavou. Například, když se slepec "podívá" hrdince do očí. Ale to vše se dá autorovi odpustit, jelikož je kniha jeho prvotinou a je nádherně poznat jak se autor a jeho psaní vyvíjí společně s příběhem a samotnou hlavní postavou. Je to jako by hlavní postava knihy podporovala autora v jeho úsílí a naopak. Ještě teď pociťuji suchost v krku od předčítání své ženě. Běžně jsem po kapitole odevzdal knihu a pokračovala v předčítání zase ona, ale tentokrát jsem knihu z ruky téměř nepustil a s hladovým nadšením hltal text stránek jako zběsilý.
Sečteno a potrženo je Arila stříbrné město velmi povedenou prvotinou začínajícího autora a vřele ji doporučuji zkušeným i začínajícím čtenářům v kategorii fantasy. Začínající si užijí nápaditý příběh s originální magií i světem, plném sthujích událostí a skutků. Zkušený čtenář si povšimne autorova zápalu pro psaní samotné a jeho postupného zdokonalování, pro mne samotného až inspirující. Mé osobní hodnocení je 9/10,
Molstrem

Jestli máte rádi fantasy s hrdiny, záporáky a světem, který by vás ani ve snu nenapadl, přečtěte si Arilu Stříbrné město. Začátek knihy je pozvolný a trochu zmetený, ale taj, který z příběhu vyvěrá je neodolatelný a tak chcete vědět jak bude příběh pokračovat dál. Arila je napínavá i překvapující v obratech událostí, humorná i dojemná. Autor vkládá do knihy nejen příběh, ale také hodnoty, které je správné neustále nám "lenochům" připomínat, že v každém z nás je síla světla, díky které jsme každodenními hrdiny.
Mačeta

07.01.2023 5 z 5