Kronika1 Kronika1 komentáře u knih

☰ menu

Ostrov doktora Moreau Ostrov doktora Moreau Herbert George Wells

Několik let po přečtení a do teď ve mně přespává ona děsivá atmosféra, která je zakotvena v písmu této knihy. Opravdu. Na takto perfektně ztvárněný příběh dlouho nezapomenu.

22.04.2024 5 z 5


Totem a tabu Totem a tabu Sigmund Freud

Celkem krátké a pochopitelně napsané základy Freudových "totemistických představ", na kterých vysvětloval svou teorii o vzniku náboženství. Pro nezasvěceného člověka by se mohlo jednat o fajn úvod do problematiky.

22.04.2024


Osm teorií náboženství Osm teorií náboženství Daniel L. Pals

Kniha Osm teorií náboženství je výbornou volbou, pokud se chceme dozvědět něco o předkládaných autorech a jejich smýšlení (týkající se náboženství). Tak přehledné, systematické a obohacující čtení jsem v naučné literatuře dlouho neviděl. Pro studenty či zájemce určitě volba číslo 1.

22.04.2024 5 z 5


Úvod do religionistiky Úvod do religionistiky Břetislav Horyna

Knih, které se týkají obecné religionistiky, v českém vydání moc nenajdeme. Takže můžeme být rádi alespoň za ty, které tu jsou, jako třeba Úvod do religionistiky. Tato kniha čtenáře seznamuje s obory a metodologií religionistiky. Pro začátečníky je to fajn, i když možná budete jako já (nemile) překvapeni jazykem, který je zde užíván. Většina by mohla být popsána mnohem přehledněji, jak tomu bylo v podobné knize Po stopách neznámého boha.

22.04.2024 2 z 5


Darebák David a dinosauři Darebák David a dinosauři Francesca Simon

Pamatuji si, že jsem jako dítě byl malinko (nemile) překvapen, když jsem zjistil, že místo humoru se budu učit o dinosaurech. Na druhou stranu mě i tak knížka velmi chytla a do teď vnímám podobný formát jako velkou naději pro to něco děti naučit.

22.04.2024 4 z 5