KopečnáV KopečnáV komentáře u knih

☰ menu

Vojna a mír Vojna a mír Lev Nikolajevič Tolstoj

Známý román Vojna a mír je dílem známého ruského spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstoje. Lev je považován za skvělého autora a psal velmi výstižně. Název už sám o sobě vypovídá o tom, že dílo je o válce. Lev popisuje své vlastní zážitky z kapské války. Dílo vyšlo roku 1869.
Dílo se popisuje celý průběh války, respektivě ruského tažení a zaměřuje se také na samotného Napoleona. Tolstoj zde perfektně vykreslil postavy, a dokázal navodit tematickou atmosféru. Dlouhé popisné pasáže vás opravdu vtáhly do děje. Dílo získalo námět v popisu kruté reality, kontrastem mezi chudými a bohatými a nebo politika a historie.

Nejdříve mě odrazoval velký počet stran, nakonec to nebyl jediný problém. Toto dílo je opravdu velké ve všech směrech - rozsahu, hloubky, psychologického prokreslení atd. Četba byla v některých částí horší díky spoustě archaických výrazů. Naopak části s hovorovým jazykem se četli velice dobře. Některé popisné pasáže byli až příliš únavné.Typické je prolínání líčení osudů hrdinů a zároveň společenských a historických událostí. Postav v díle je přes 240 a občas jsem se v nich i dost ztrácela. Kniha mě dost inspirovala k zamyšlení nad hlubokými otázkami. Sympatické na knize mi je, že hájí hodnoty života. Knihu bych doporučila těm, kteří mají spoustu trpělivosti a troufají si na tak velké sousto.

14.04.2021