Kay342 Kay342 komentáře u knih

☰ menu

Zvěstovatel: Hodina zapomenutých Zvěstovatel: Hodina zapomenutých Ondřej Štolba

Zvěstovatel je úplně jiný typ fantasy než jaký dneska vychází. Celý svět je do detailů promyšlený, tím pádem i složitý. Je tam spoustu ras, jazyků, měst... Většinou absolutně netušíte, co se bude dít dál a když máte pocit, že ano, že to někam míří, je to napínavé, visíte na každém slově….BUM…střih na jinou scénu, nebo střep minulosti.
Hrozný! Skvělý, ale hrozný. :DDD

Co se celého světa, kde se děj odehrává, týče, absolutně mě nadchla promyšlenost názvů a různé typy řečí.
Když jde o trpaslíky, tak jsou slova krátká, úsečná, tvrdá (Barzul, Ferzan, Iz resan…), naopak elfština je libozvučná, ty slova se vyloženě pěkně čtou (Andervaltej).
Pojmenování jednotlivých území je úplně odlišné (Císařství, Hanza, Rudoly, Argmor, Loar Tish…) Tohle je za mě velký palec nahoru.

Další věc, co se mi líbila je obecně magie. Je tam přesně popsáno, jak mágové hýbou prsty během kouzlení a rozhodně doporučuju si to během čtení zkoušet. Ty kouzla potom dostanou úplně jiný rozměr.
Většinou i čtenář ví, jestli se u toho kouzla mág soustředil, jak bylo náročné atd. To vážné cením. Kdyby tam autoři napsali jenom něco o tom, že mág vyslal ledový paprsek, tak by to hlavně bojové scény hrozně shodilo.

Kdybych měla srovnat první a druhý díl, tak v prvním dílu se mi víc líbila dějová linka. Po prvních sto stránkách děj začal hrozně rychle ubíhat. Bylo to svižné, poutavé, více zaměřené na Regna. Opravdu jsem se bavila.
Druhý díl byl zase očividně víc ucelený. Autoři už našli styl, kterým to chtějí psát. Když se u prvního dílu srovná začátek a konec, tak to vypadá, že to psal někdo jiný. Né že by to nějak rušilo, on se společně se stylem psaní vyvíjí i Regnus, děj postupně přidává na obrátkách, takže to nijak nevadí. Ve dvojce se taky začnou dávat dohromady střepy minulosti, což přináší spoustu AHA momentů (a taky spoustu NO TO SI DĚLÁŠ PR*** momentů :D)

K ději se asi vyjadřovat nebudu, protože bych se neubránila spoilerům, ale řekněme, že autoři mají zvláštní talent dokola ve čtenáři vzbuzovat naději, kterou jsou schopni potom během půl stránky zadupat do země. :D BOŽÍ!

08.06.2022 4 z 5