KarelHana_ KarelHana_ komentáře u knih

☰ menu

Mít nebo být? Mít nebo být? Erich Fromm

Přečíst tuto knihu se určitě vyplatí a je to dobře investovaný čas. Nehledě na to, jestli s názory obsažené v knize souhlasíte, nebo ne.

Nejvíc se mi líbila kapitola o učení. Podle mě naprosto přesně vystihuje většinový styl učení současnosti a ten je bohužel v existenčním způsobu vlastnění (Mít).
(ze strany 30): „Studenti vlastnického existenčního způsobu mají jen jediný cíl: udržet to, čemu se „naučili“, buď tak, že si to pevně vryjí do své paměti, nebo že starostlivě chrání své poznámky. Nechtějí něco nového tvořit.“

Autor se také jasně distancoval od komunismu, který se budoval v Sovětském svazu. A to nejen přímo, ale i nepřímo opakováním myšlenky, že změnu existenčního způsobu společnosti lze provést jen v moment, když si většina uvědomí, proč je nešťastná a proč jim materialistický způsob života ubližuje.

V knize jsem nezpozoroval žádný náznak nějakého násilného převratu, který by nás měl dovést ke změně a to se mi líbilo taky. Viz strana 131 (kapitola Nový Člověk) kde popisuje, jakou charakterovou strukturu by měl mít člověk, který žije v existenčním způsobu bytí. Hned první bod zní takto: „- dobrovolně se vzdát všech forem závislosti na vlastnění a plně být;“. A právě v duchu dobrovolné změny se celá kniha vede.

Ale abych jen nechválil. Kapitola Nová Věda O Člověku mi přijde mírně utopická. Hlavně představa o obraně nové společnosti, která by po změně vznikla. Myslím si, že by byl nově vzniklý režim strašně moc zranitelný, protože vlivy z minulého materialistického režimu by byly neuvěřitelně silné. Možná dokonce silnější než doteď.

12.04.2021 5 z 5


Dějiny vědomí Dějiny vědomí Jiří Henych

Kniha obsahuje mnoho témat, které na konci tvoří smysluplný celek. Především doporučuji věnovat maximální pozornost první a druhé kapitole. Kniha se pak hodně odráží od těchto kapitol. Pro mě kniha představuje takový vstupní bod do dalších zajímavých témat, jako je např. Taoismus (začal jsem číst Tao te ťing), nebo Konfucianismus. Zajímavých témat je tato kniha skutečně plná. Knihu určitě doporučuji!

04.04.2021 5 z 5


Autismus & Chardonnay Autismus & Chardonnay Martin Selner

Úžasná kniha, čtivá, někdy i vykouzlý úsměv na tváři čtenáře. Je to psané s velkým nadhledem a knihu přečtete během chvilky. Rozhodně doporučuji!

10.09.2020 5 z 5