kace2350 kace2350 komentáře u knih

☰ menu

Strážce ztracených měst Strážce ztracených měst Shannon Messenger

Knížka mě hodně bavila, a to i přes to, že je o dvanáctileté dívce a já už nejsem cílová skupina. Nikdy jsem jako dítě nečetla podobné fantasy příběhy a u této knížky jsem toho zalitovala.
Sofie je pro své okolí podivnou dívkou, ostatně která holka se tak necítí, i když nemá žádné nadpřirozené schopnosti? Seznámí se s naprosto novým světem a novými lidmi. Tento svět je nablýskaný a téměř ideální. Samozřejmě i v něm je zlo, ale přes to mi pořád knížka dodávala hrozně dobrý pocit. Je odpočinková, napínavá a milá. Kniha i Sofie.
Někomu by mohla připomínat Harryho Pottera - dívka ve stejném věku, která jde na školu v nadpřirozeném světě, jenže, která fantasy kniha s dětským hrdinou nebude k Harrymu připodobňována? Svět je jiný, zápletka taky. Na knize mě kromě samotného příběhu hodně bavil překlad, některé názvy neznámých zvířat jsou moc povedené.
Těším se, až budu moct knihu předat svému devítiletému synovci.

17.07.2019 5 z 5


King King T. M. Frazier

Všechno to začalo na jedné párty. Byl to ten druh párty, kde nejsou kamarádi, ale motorkáři a holky, který se nejdou pobavit, ale zabezpečit. Doe byla mezi nimi, přestože jí takové jednání bylo proti srsti. Jenže nemohla jednat jinak, když netušila, kdo je a kam má jít, a jediná osoba, kterou v „novém“ životě znala, byla pouliční holka. A pak se uviděla s Kingem, jen na vteřinu, ale přesto přeskočila ona známá jiskra, která u obou vyvolala zájem. Ale s Kingem, bývalým vězněm a drsným chlapem, to klasická lovestory nebyla, neběžel za ní a nehledal ji jako princeznu. Vztah se musel rozvinout.
Přestože jsem čekala knihu plnou erotiky, sexu a snad i násilí, byla jsem příjemně vyvedena z omylu,úplně nevinné to není, ale ani všudypřítomné. Tuto větu v obměnách používá velká spousta recenzentů, je dost klišé říkat o erotické literatuře, že není tak hrozná, ale nějak se jí nemohu vyhnout. Kinga jsem brala do ruky s tím, že se chci u knihy maximálně zrelaxovat a zjistit, co vlastně romány s označením erotické skrývají. V hlavě jsem dosud měla jen představu notoricky známého Fifty Shades of Grey, které jsem znala z filmového plátna. Zároveň zvrhlosti nemám ráda, a proto mě zajímala jejich míra v takových knihách.
Mnohem víc, než erotiky tam podle mě bylo romantiky. Té živočišné, takové, kde je silný, žárlivý a mocný muž a zmatená holka, co se někam dostala úplně omylem. Žádné růže, svíčky, ani bussinesman, spíš prototyp děsivého lumpa. Dočetla jsem s chutí a napětím, protože mě příběh vtáhl a zajímalo mě, kdo Doe je a proč ji nikdo nehledá a jakou má King minulost. Musím i přiznat, že jejich rozvíjející se vztah se mi hrozně líbil, právě proto, že mohl kdykoli a jakkoli skončit.
Příběh nás zavádí do podsvětí, na místo, kde každý s něčím kšeftuje, holky okolo nepracují a jakmile se něco změní, tak mizí. Knihu tvoří promluvy obou postav, které se střídají v každé kapitole, čímž má čtenář náhled do obou myslí.
Ze začátku jsem měla problémy s jazykem, vyprávění je samozřejmě ve spisovné formě, ale mluva Kinga byla pro mě občas moc, přestože myslím, že překladatelka stejně hodně věcí zmírnila, minimálně pro lepší porozumění textu.
Závěrem mohu říci, že vyjít ze své čtenářské ulity a zkusit žánr, který všichni odsuzují není tak špatné, minimálně pokud jde o Kinga. A pro nadšence zajímavost, King má i svá pokračování, tak uvidíme, kdy se jich dočkáme v češtině.

15.12.2018 4 z 5