JustSony JustSony komentáře u knih

☰ menu

Já a Ty Já a Ty Martin Buber

Kniha je poměrně náročná na čtení, ale díky mnoha příkladům se náročná filosofie dialogu dá snadněji pochopit. Je zřejmé, že autor knihu nezamýšlel pouze pro akademiky, ale i širokou veřejnost.

30.04.2024 3 z 5


Kronika a činy polských knížat a vládců Kronika a činy polských knížat a vládců Gallus Anonymus

Nebudu se asi tajit s názorem, že knížka pro mě byla lehkým zklamáním, a i když jsem ji přelouskal de facto přes Vánoce, musel jsem to číst trochu na sílu. Předmluva knihy od pana profesora Wihody je velmi poutavá a na dílo vás vcelku navnadí, nicméně samotný historický pramen není tak záživný, jak by si možná čtenář zprvu mohl myslet.

Samozřejmě se ale jedná o významný historický pramen polských raně středověkých dějin a nechtěl bych ho příliš hanit. Mezi řádky, které se nám mohou až příliš podobat, se skrývá mnoho dějinných událostí, které nám autoři pomocí poznámkového aparátu pomáhají pochopit. I když bych o knize mohl říct mnohé, přečetl jsem ji rád a pomohla mi se více zorientovat v polských dějinách, jako například v činech Boleslava Chrabrého nebo Boleslava Křivoústého.

19.03.2024 3 z 5


Slované Slované Magdalena Beranová

Knihu jsem četl v prvním ročníku studia historie. Vybral jsem si ji především kvůli tématu, které propojovalo jak české, tak světové dějiny. Také jsem velmi ocenil, že na rozdíl od jiných historických knížek šlo ve chvíli krize knížku zakoupit v běžných knihkupectvích.

Po obsahové stránce jsem s knížkou naprosto spokojený. Nejenom, že se autorka věnuje opravdu širokému spektru témat od politických po sociální dějiny Slovanů, ale také k četbě přikládá mnoho obrázků, které činí čtení barvitější. Osobně jsem nečetl knihu celou, ale pouze některé kapitoly. Jsem vděčný, že mi kniha dala vhled do dějin jiných slovanských států a poučila mě mimo jiné o provázanosti vztahů mezi franckým Západem a slovanským Východem. Jediné, co bych mohl vytknout, je občasné upřednostňování archeologických poznatků před historickými, které vyplývají z písemných pramenů. Autorka občas vynechává jisté důležité poznatky týkající se spornosti pramenů, nicméně je naprosto pochopitelné, že nelze pojmout veškeré poznatky.

Závěrem si zcela jistě stojím za tím, že kniha je skvělá četba jak pro historiky, tak nehistoriky. Kniha je ale přeci jen psána více odborným a sušším jazykem, což je určitě něco, s čím by čtenář měl dopředu počítat.

19.03.2024 4 z 5