Slované

Slované https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18931/slovane-18931.jpg 4 51 16

Kniha poutavým a i laikům srozumitelným způsobem zachycuje dějiny Slovanů od jejich stále plně nevyjasněných počátků, přes výboje do celé východní, jihovýchodní i střední Evropy až po zrod, zánik i upevnění jednotlivých států a říší v Evropě do 12. století. Autorka, profesí archeoložka, si však všímá nejen politických dějin, ale v centru jejího zájmu je rovněž hospodářství - především vývoj zemědělství a řemesel - a v neposlední řadě také všední život, počínaje stravou, oblečením, bydlením až po nemoci, léčení, zrození a smrt. Opominuta není ani kultura (literatura a písemné památky vůbec, hudba a hudební nástroje, architektura, výtvarné a užité umění (zejména proslulé šperkařství) včetně její duchovní složky. Zde se záhy začalo pohanství střetávat s křesťanstvím, které nakonec sice zcela převládlo, ale při zachování mnoha dřívějších zvyků a dalších residuí (víra v upíry, uctívání různých přírodních jevů a bytostí apod.). Ke kladu autorky je třeba přičíst, že nesahá ke spekulacím, ale svůj střízlivý výklad opírá především o archeologické nálezy, samozřejmě také o nepříliš početné dochované písemné prameny a bere v úvahu i výsledky dosavadní fundované vědecké literatury. Nedílnou složkou knížky je velké množství obrazového materiálu, ať již jde o vyobrazení jednotlivých artefaktů, přehledné obrazové tabule, snímky přímo z archeologických nalezišť i pokusů o rekonstrukce různých objektů, až po snímky z dnes stále populárnější experimentální archeologie. 2., přepracované vydání, v nakladatelství Libri 1. vydání. Dotisk v roce 2007 (ISBN 978-80-7277-022-9)... celý text

Přidat komentář

JustSony
19.03.2024 4 z 5

Knihu jsem četl v prvním ročníku studia historie. Vybral jsem si ji především kvůli tématu, které propojovalo jak české, tak světové dějiny. Také jsem velmi ocenil, že na rozdíl od jiných historických knížek šlo ve chvíli krize knížku zakoupit v běžných knihkupectvích.

Po obsahové stránce jsem s knížkou naprosto spokojený. Nejenom, že se autorka věnuje opravdu širokému spektru témat od politických po sociální dějiny Slovanů, ale také k četbě přikládá mnoho obrázků, které činí čtení barvitější. Osobně jsem nečetl knihu celou, ale pouze některé kapitoly. Jsem vděčný, že mi kniha dala vhled do dějin jiných slovanských států a poučila mě mimo jiné o provázanosti vztahů mezi franckým Západem a slovanským Východem. Jediné, co bych mohl vytknout, je občasné upřednostňování archeologických poznatků před historickými, které vyplývají z písemných pramenů. Autorka občas vynechává jisté důležité poznatky týkající se spornosti pramenů, nicméně je naprosto pochopitelné, že nelze pojmout veškeré poznatky.

Závěrem si zcela jistě stojím za tím, že kniha je skvělá četba jak pro historiky, tak nehistoriky. Kniha je ale přeci jen psána více odborným a sušším jazykem, což je určitě něco, s čím by čtenář měl dopředu počítat.

deirdre
06.06.2022 5 z 5

Dostalo sa mi do rúk prvé vydanie tejto výbornej knižky, neviem, či tie novšie vydania boli kompletné, keď tak čítam komentáre nižšie. Podrobné dejiny jednotlivých slovanských národov a štátov by vydali na niekoľko takýchto monografií, a celkom iste by som si ich rada prečítala, keby boli k dispozícii. Informácií je však aj tu dostatok, prehľadne štruktúrovaných, prezentovaných čitateľnou formou. Jediné, čo mi chýbalo, boli mapy. Inak spokojnosť.


Vestička
14.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Kniha mě dost zklamala. Měla jsem chuť přečíst si něco o Slovanech ale neochota autorky udělat čtení aspoň trošičku zajímavé to kazila. Zabývá se Slovany pouze v rámci archeologie. nepřidává téměř žádné souvislosti, dějiny z kronik, mýty. Žádné zajímavosti, postřehy, nic. Takže se dozvíme , že v Chorvatsku bylo hradiště a v Kyjevě taky. Kniha je nevyrovnaná. jak už tu někteří psali, je to tím, že to je příliš rozsáhlé téma na malý počet stran a na monografii. Pokud bych to vzala od toho nejhoršího, tak v některých pasážích , zvláště tam, kde autorka zjevně není doma, kniha působí jak výpisky studenta archeologie z pondělní přednášky v 7 hodin ráno po nedělním flámu. To se týká hlavně nejstarších dějin Slovanů .Málo se toho dovíte o polabských Slovanech, o Polanech, o Velké Moravě, O Bozích, o Kyjevské Rusi, o Bulharech... Dobré je, že se toho dozvíte mnoho o zemědělství, jídle(ten chleba na obrázku je placka, protože je překynutej), řemeslech a obyčejném životě , o pohřbívání a stavebnictví.

Tove
06.12.2020 5 z 5

Velmi obsahla kniha o slovanech. Super.

yerry
18.02.2019 4 z 5

Na knihe je viditeľné, že autorka bola archeologička. Kladom knihy je fakt, že je tu opísané celé spektrum života Slovanov. Ako ich dejiny, dejiny jednotlivých slovanských národov, kontext v ktorom sa odohrávajú, každodenný život, kultúra, viera a spomenie aj panteón bohov, všetko prehľadne radené do príslušných častí a jednotlivých statí.

Záporom knihy zasa je, že neprináša nič nové, nové pohľady na problematiku a v podstate kopíruje líniu oficiálnej histórie o expanzii Slovanov, ktorá sa začala niekedy v 5. storočí, autochtónnu teóriu úplne obchádza, takisto aj najnovšie poznatky pomocných vied historických a najmodernejších výskumných metód. Niektoré časti knihy sú len kusé a niektoré zasa dosť popisné, predpokladám tie, v ktorých je autorka doma. Problematika Slovanov sa tu scvrkáva na obdobie 5. - 12. storočia.

Ak by si sa chcel dozvedieť niečo o protoslovanoch (popritom protobulharov tu autorka spomína) resp. ak by si chcel zájsť ešte hlbšie do minulosti, budeš sa musieť poohliadnuť po inej publikácii. Tak isto mytológiu tu má autorka opísanú poslabšie, túto oblasť však už lepšie pokryli iní autori napr. M. Téra alebo Z. Váňa.

Ako celok hodnotím knihu kladne, hlavne v oblasti archeológie z autorkou opísaného časového úseku. Knižka je vhodná ako vstup do problematiky s tým, že si budeš musieť vybrať konkrétny fragment z histórie, o ktorý máš záujem a dodatočne preštuduješ ďalší materál, ktorý sa už v knihe nenachádza. Pre milovníka histórie povinnosť...

Denny45
11.12.2018 4 z 5

Skvelá kniha, ktorá by v dnešnej dobe len ťažko mohla nájsť premožiteľa. Každá stránka života a histórie tak vynikajúco a podrobne opísaná v náročnejšom ale stále peknom štýle.
Možno by som len vytkol fakt, že niektoré pasáže, v ktorých asi pani Beranová nebola doma pôsobia trošku zmätene.

angelika24
21.07.2018 5 z 5

Výborná kniha o Slovanoch v celej slovanskej oblasti. Tak dlho som pátrala po svojom pôvode až som prišla na túto knihu. Krásne čítanie podložené faktami. Vďaka autorke, PhDr. Magdaléne Beranovej DrSc. (česká archeologička). Ale doporučujem čítať s atlasom v ruke, pretože táto kniha prináša veľa historických faktov s názvom miest, riek a ďalšieho. Ale potom je to už také pekné a zrozumiteľné čítanie, ako keby sme sa vrátili naspäť a žili život našich predkov.

Vidlička
28.03.2018 4 z 5

Jak málo toho člověk vlastně ví o svém vlastním "kmeni", než si přečte nějakou takovouhle knihu... Moje ostuda, ale napraveno!

Tomas@S
09.02.2018 3 z 5

Tesil jsem se na zajimavou knizku o dejinach Slovanu a misto toho jsem pak cetl pomerne nudnou knizku ze ktere jsem se sice dozvedel soustu faktu ale cist to bylo utrpeni. Vyhovuje mi spise styl novinarsky nebo popularne naucny, primo od historika je to bohuzel pro mne vetsinou otrava. Tak budu patrat dal, treba najdu nejakou zajimavejsi publikaci na podobne tema.

Vlk.kh
29.12.2017 5 z 5

Srozumitelně sepsaná publikace zabývající se komplexně slovanským etnikem v období raného středověku.

Ninash
04.10.2017 5 z 5

Táto kniha je výnimočná rozsahom informácí, ktoré poskytuje. Až neuveriteľné, koľko sa do takej malej knihy vmestilo...vrelo odporúčam

pegasusss
27.08.2017 5 z 5

skvelá kniha, ďakujem

martunka
22.03.2016 5 z 5

Jedná se o komplexní vhled do světa starých Slovanů. Kniha je napsána čtivě a obsahuje plno zajímavých informací. Za mě si zaslouží pravém všech pět hvězd. Doporučuji!

oolinkaa
30.04.2013 5 z 5

Skvělé, doporučuji.. V jedné knize je vše, co potřebujete o Slovanech vědět - kulturu, život, stravování, smrt, svatby atd. atd. Navíc se to krásně čte!

Rocker007
04.03.2013

Určitě nezbytná kniha pro poznání a pochopení archeologie slovanského etnika. Vřele doporučuji, velmi dobře napsané.

vitavita
09.03.2012 3 z 5

Poutavě, jasně a zajímavěnapsaná kniha.