jirkajav jirkajav komentáře u knih

☰ menu

Jak se dělá zoo Jak se dělá zoo Petr Fejk

Naprosto perfektně napsané, doslova strhující vyprávění o letech prožitých v ředitelském křesle pražské zoo. Knihu jsem bez nadsázky zhltl za týden. S manželkou jsme se i hádali, kdo bude číst první.
Pro mně osobně má kniha dvě roviny. Jednou je vytříbená schopnost trefně, vtipně, ale i vážně popsat nádhernou češtinou všechny příběhy a zážitky nastřádané za ta léta v zoo. Klobouk dolů před tím, jak si autor vše pamatuje.
Druhou je osobní rovina. Sám jsem v zoologické zahradě strávil více než dvacet let života, nejprve jako učeň, posléze jako zaměstnanec. A mohu potvrdit, že všechno je pravda. Bohužel někdy dost hořká. Skláním se před otevřeností a přímostí, s jakou je kniha napsaná, o některých věcech jsem se dočetl až po letech právě v knize. A věřím, že někteří jmenovaní škytají i po letech.
Pan Petr Fejk tak dokázal, že byl nejen skvělý ředitel, bez kterého by v Troji dnes nebyla ani polovina z toho, čím se tak rád jeho nástupce chlubí, ale je i neméně schopný autor. Knihu mohu jen doporučit. A to nejen milovníkům zvířat, ale lidem, které by mohlo zajímat, jak se z bohem zapomenuté instituce dá udělat nejnavštěvovanější a uznávané místo.
Děkuji panu Petru Fejkovi nejen za báječnou knihu, která mně velmi potěšila, ale i za krásná léta prožitá s ním v zoo. Škoda, že jsou to už jen vzpomínky.

16.04.2021 5 z 5