Jero Jero komentáře u knih

☰ menu

Poznámky k Otčenáši Poznámky k Otčenáši Raissa Maritain

Malá knížka, zachycující úvahy - rozjímání o modlitbě Páně. Uspořádal je manžel Raissy Maritainové Jacques a doplnil svými - ne vždy úplně povedenými - komentáři (někdy příliš tomistický). Ale celkově velmi hezká a inspirující. Určitě se k ní ještě vrátím.

03.05.2021 5 z 5


Růženec naší Paní Růženec naší Paní Romano Guardini

Krásná knížečka o modlitbě růžence, R. Guardini má dar psát o věcech víry srozumitelně a přitom s hloubkou, s velkým respektem k tajemství. Doporučuji všem, kdo se chtějí o růženci něco dozvědět, nebo dostat i novou inspiraci. Kratičký výklad jednotlivých tajemství.

11.07.2020 5 z 5


Neviditelná Neviditelná Alois Deutsch

Jedna hvězdička za grafickou úpravu...

14.03.2020 1 z 5


Jak dnes mluvit o Bohu? Jak dnes mluvit o Bohu? Fabrice Hadjadj

Rozvedená přednáška o tom, jak (ne)mluvit o Bohu, tedy jak mluvit o Tajemství. Nemůžeme o něm mluvit a nemůžeme o něm nemluvit... jsme tak podobni klaunům, kteří se blekotavým jazykem snaží přiblížit to podstatné. Někteří se smějí, někteří chápou.
Ta druhá kniha je lepší, doporučuji!

29.02.2020 4 z 5


Když je všechno na cestě ke zkáze - Úvahy o konci a cíli kultury a modernity Když je všechno na cestě ke zkáze - Úvahy o konci a cíli kultury a modernity Fabrice Hadjadj

Zamyšlení nad situací lidstva a světa, přednášky a eseje, doporučuji všem, komu není obojí lhostejné. To co je nové - lidé si uvědomili, že mohou skončit nejen jako jednotlivci, ale jako druh - už neplatí (jistě) “budu žít dál ve svých dětech, národě...”. Bystrý úsudek a trochu hra se slovy. Kritická - ale jasně a srozumitelně. I přes název není pesimistická, je i o naději. Hned od začátku mě zaujala a jistě se k této knize vrátím, koupil jsem si i první, která od autora u nás vyšla.

10.01.2020 5 z 5


Miláček Páně Miláček Páně Zdeněk Jančařík

Mohu potvrdit, beránka jsme opravdu našli :-)

30.11.2019 4 z 5


Veselí Veselí Radka Třeštíková

O návratu domů. Ale tiráž slibuje víc, než v knize je - moc odpovědí doma nenalezla. Hezky se čte. Zarazila mě nezralost postav - všech, snad jen s vyjímkou matky (jinak jí neřekne, ani nevíme, jak se vlastně jmenuje). Ta jediná má nějaký směr a ví, co se životem. A ví, kdy má odejít a tím (snad) pomůže Elišce aby vzala svůj život vážně. Nářečí se mi líbilo.

02.11.2019 3 z 5


Lovil smrt, našel život Lovil smrt, našel život Franco Di Mare

Dobře se četla, sympatické je, že hlavní hrdina vlastně vůbec není "hrdina". Zapůsobila mě kapitola o "rozuzlení" vztahu s Karen - popis té nerozhodnosti, jak se zachovat.

02.04.2019 4 z 5


Mezi peklem a nadějí Mezi peklem a nadějí Ibrahim Alsabagh

Není to úplně kniha k přečtení, spíš nakouknutí do situace v Sýrii pohledem lidí, kteří tam žili za války a který je jiný, než obvyklý pohled našich médií.

27.03.2019 3 z 5


99 franků 99 franků Fréderic Beigbeder

stačí přečíst první dvě kapitoly, ty jsou skvělé

16.01.2019 1 z 5