Jergon Jergon komentáře u knih

☰ menu

Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Za mě výborná věc. Dobrý nápad, dobře postavený příběh, zajímavé postavy i čtivé podání. Je to sice "jen" zábavné čtení, hloubky hodné klasiků bych v tom nehledal, ale zábavné čtení dotažené po všech stránkách k dokonalosti. Název je trochu mimo, ale na tom zas tak nesejde. Těším, že to někdy uvidím zfilmované (tohle si o film přímo říká) i na další autorovy romány.

09.09.2022 4 z 5


Arabella z Marsu Arabella z Marsu David D. Levine

Výborný exemplář sailpunku, který bohužel u nás nemá příliš velkou tradici. Trochu se to podobá v češtině už vydanému románu Harm's way (Všechno špatně aneb vládni, Británie), jen v trochu dobrodružnější a snadněji čitelné podobě. V příběhu se člověk neztrácí, jeho přímočarost, určitá černobílost postav a lehká dávka naivity prostě k takovýmhle dílkům patří. Za mě a za všechny milovníky retrofantastiky dávám plný počet bodů - jen je mi líto, že dalších dílů se nejspíš nedočkáme, protože tohle se u nás určitě moc prodávat nebude. Jako nic, co zavání jen špetkou fantazie a starosvětského kouzla...

01.03.2022 5 z 5


Aurora povstává Aurora povstává Amie Kaufman

První éčko, co jsem si kdy koupil, a jsem spokojený. Příběh je dobře postavený, svět je zajímavý, stylistika pěkná, zkrátka čtivě a příjemně napsaná space opera. Vytkl bych snad jen to, že některé scény se příliš táhnou (viz. boj o sošku na večírku) a občas přílišný akcent na "vztahy" postav, které kromě toho, že jsou "jang a kůl" nemají moc výrazně odlišené charaktery, pletou se a jejich dlouhé dialogy a monology o ničem jsou občas hodně pitomoučké a zdržují. Nic z toho ale není v míře, která by pro mě byla přes čáru - pět z šesti hvězd (nebo čtyři z pěti, hodnocení je tu nějak divné...) dám bez váhání a určitě jdu do dalších dílů...:-)

21.02.2022 4 z 5