jaroslav7839 jaroslav7839 komentáře u knih

☰ menu

Do temnoty Do temnoty Pavel Stehlík

Dnes jsem dočetl knihu Do temnoty, kterou napsal Pavel Stehlík, český voják. Ač mě oblast military nikdy příliš netáhla, přesto jsem knihu dočetl a považuji ji za velmi dobrou, ve své kategorii možná i za vynikající.
Jedná se o autentický příběh mladého kluka, který vstoupil do AČR a dostal se na půlroční misi do Afghánistánu. Několik dní po návratu mu diagnostikovali rakovinu krčního obratle, následoval několikaměsíční boj o holý život a pak více jak rok boje o návrat do života. Během tohoto martýria se mu navíc rozpadl dlouholetý vztah. Příběh má prozatím šťastný konec na jaře 2014 (kniha vyšla na podzim 2014).
Už během čtení jsem pochopil, že není příliš podstatné, v jakém rámci je příběh zasazen. Je to příběh o lidské vůli, odhodlání, cestě za životní seberealizací. O překonávání zdánlivě nepřekonatelných překážek, o hodnotě lidského přátelství a ochoty pomoci. Vše je umocněno vědomím, že to není vymyšlený a přikrášlený motiv, je to obyčejné, syrové vyprávění, záznam myšlenek, pocitů a dějů, tak jak je autor dovedl zaznamenat.
Kniha má sílu a pozitivní energii v tom, že není ufňukaná a nedává na odiv osobní bolístky. Je příkladem a pomocí každému, kdo se ocitne v situacích, ve kterých se zdánlivě nabízí již jen rezignace.
V neposlední řadě mě překvapilo, že vojenský slang a reálie se ani v roce 2005 příliš nezměnily od dob, kdy byla ZVS povinná. Text je prošpikován kolikrát i vtipnými metaforami.
Každopádně tato jediná kniha zcela převáží tunu školometských příruček od různých obchodníků s deštěm, kteří nám nabízejí ke koupi recepty na šťastný život. Protože podstatná je jen naše primární vůle po životě. Teprve na tom se dá stavět dál. A o tom všem tato kniha vypráví.

11.01.2015 4 z 5