Janett14 Janett14 komentáře u knih

☰ menu

Bezceler Bezceler Erik Decimus

Erik Decimus je úkaz. Zjevení. Narazit na jeho texty je něco jako vidět Yettiho.
Tušíte, že chytrý, vtipný, vzdělaný spisovatel – muž někde je, ale skutečně ho potkat, je neskutečné překvapení. A takové jsou i jeho knihy. Bezceler je jako třaskavina. Když ji použijete špatně, nebude vám dobře sloužit a pak třeba napíšete, že je to kniha nenáročná. Ovšem větší blbost o téhle knize napsat nemůžete. To jste ji jen nepochopili. Měla jsem potřebu každou větu číst dvakrát a někdy až na potřetí ke mně dolétlo její skutečné poselství. Které je ukryté mezi řádky, mezi větami, mezi vztahy, mezi lidmi a hlavně mezi srdcem a rozumem každého z nás. Geniální myšlenky schované ve zdánlivě jednoduchých příbězích. Jen skutečný talent kterým Erik je, dokáže pár větami načrtnout celý svět. A ještě se na něj podívat z nečekaných úhlů.
Mám dost znalostí z psychologie a musela jsem většinu použít :-) Nejzajímavější ovšem je, že na to Erik vůbec necílí, nehraje si na psychologa doby, byť by klidně mohl. A já po desítkách odborných knih tvrdím, že mi dal víc než ony.
Jednou jsem se ho ptala na facebooku, jak to dělá, kéž bych jednou psala tak dobře jako on. A odpověděl, že neví, že jen píše ve flow. A do toho jsme namočeni všichni, co to čteme. Rádi a dobrovolně. A já tvrdím, že deset myslitelů dohromady nenapíše to, co on.
Autentičnost, poctivost a odvaha. Rysy všech jeho knih. Přeju nám všem, ať takových knih přibývá.

11.02.2024 5 z 5