JakubKopecký JakubKopecký komentáře u knih

☰ menu

Na volné noze Na volné noze Robert Vlach

Jsem absolutní nečtenář. Kdyby tato kniha neexistovala v audioverzi, asi nikdy bych nezačal naplno podnikat, anebo skončil po třech měsících. Buď bych se nechal uvrtat do práce za příslib, nedokázal bych si správně nastavit cenu, neuměl bych si ji obhájit, byl zavalený málo placenými a nesmyslnými zakázkami, které bych samozřejmě nestíhal a stal se tak nespolehlivým.
Spolehlivost je jedna z věcí, na které autor klade důraz. Není to jednoduchý návod, jak bez práce vydělat první milion za rok a jak ošidit zákazníky, dodavatele nebo daňový systém. Myslím, že si v tom každý najde něco, případně všechno, co zlepší jeho podnikání. Začátečníkovi, jakož i mně, ukáže, co podnikání na volné noze přináší i obnáší. Na co si dát pozor, jak co možná nejlíp předejít nepříjemným situacím, na koho se s čím obrátit a co komu svěřit.
Taky pěkně popisuje, co zákazník od profesionála za své peníze očekává a jak dosáhnout spokojenosti na obou stranách. Podle mně je to cesta, jak mít podnikání, jako životní styl, který mě naplňuje, jak podnikat férově, eticky a dlouhodobě udržitelně, jak mít spokojené zákazníky, kteří se rádi vrací. A to všechno navíc v přátelském duchu mezi potencionálními konkurenty - jak píše Robert Vlach: Amatéři si konkurují, profesionálové spolupracují.
Já dělám kožené výrobky na zakázku nebo v malých sériích a na přímo je nabízím na jarmarcích, eshopu nebo přímo ve své dílně a dost dobře si umím představit, že tak, jako mně, může kniha pomoci třeba zedníkovi, automechanikovi, truhláři, kadeřnici, finančnímu poradci, veterináři, grafikovi, programátorovi i majiteli soukromého pivovaru.

Jsem přesvědčený, že tato kniha kultivuje (nejen) drobné podnikání (nejen) v Česku.

Jakub Kopecký
Z kože

22.06.2020 5 z 5