jakub8854 jakub8854 komentáře u knih

☰ menu

Uprdelismus Uprdelismus Jan Menděl

Pár dobrých střípků, ale celkově ezo-bullshit.

Knížka obsahuje pár praktických tipů, které se můžou hodit každému do života. Akceptovat své emoce, umět se zdravě nasrat atd. Zvláště první půlka knížky mi přijde produktivnější.

Ale zbytek jsou čisté ezoterické a i často nebezpečné kraviny. Autor se přiznává že vychází z magie a energií a různých alternativních a new-age směrů. Tvrdí, že k tomu aby člověk mohl být psychicky v pohodě (="uprdelista"), potřebuje věřit v reinkarnace, v karmu a ve vyšší bytost (ideálně Boha).

Autor zavrhuje moderní medicínu, zavrhuje moderní, vědecky podlouženou, kognitivně behaviorální terapii.

Autor propaguje pasivní agresi. Kapitoly o přijetí hněvu jsou sice fajn, ale jeho praktické rady potom, kde doporučuje namísto říkání věcí narovinu tvářit se nasraně a mít ohěň v očích, jsou opravdu hloupé. Autor dovednost tvářit se nasraně, aniž by ale cokoliv řekl (ano, toto je definice pasivní agrese) považuje za jednu ze svých nejlepších dovedností.

A co mě taky rozhodilo, byla kapitola, kde popisoval, že jedna jeho kolegyně dostala v práci příležitost připravit pro ostatní kolegy workshop o soft-skills (její oblíbené) téma. Autor si stěžuje, že kolegyně do workshopu zahrnula i praktická cvičení kromě výkladu (vážně?) a nakonec za svůj největší úspěch považuje, že dokázal před očima dané nesebejisté kolegyně, všechny její připravené materiály hrdě hodit do koše. A autor se diví, že to kolegyni ranilo.

To, že se autor několikrát vychloubá, jak provozuje svou soukromou konzultační praxi a pomáhá lidem s velkými osobními problémy mi přijde spíše smutné, protože od takového člověka bych si upřímně osobně poradit nenechal. Věřím, že jeho přesvědčení jsou škodlivá a že spíše autor by potřeboval sám terapii (kterou osobně zavrhuje).

29.12.2022 odpad!