jakub.neubauer jakub.neubauer komentáře u knih

☰ menu

Lži na pohovce Lži na pohovce Irvin D. Yalom

(SPOILER) Peripetie terapeutů a jejich klientů. Jedním z témat prolínající celou knihou je, do jaké míry by se měl terapeut odkrýt před klientem a zda jeho vlastní odhalení může terapii pomoci, nebo dokonce jestli to není předpokladem opravdu dobré terapie. Zároveň to nese nějaká rizika. Kniha plná zajímavých úvah, dobře se četla, měla spád.

Ze začátku čteme příběhy jednotlivých protagonistů, jejichž cesty se začnou zajímavě zaplétat. Vtipná myšlenka, dobře rozvedená. Vtipná byla vsuvka s konferencí psychoanalytiků a jejich šavlování vzájemnými interpretacemi chování. Konec nabral trochu "happy end" styl, všechno dopadlo růžově, uličníci byli potrestaní a zároveň se díky terapii dali na správnou cestu - jejich život se obrátil k lepšímu. Terapeut odolal všem nástrahám, prostě paráda. Tak to bylo trochu slabší.

Celkově tedy hodnotím knihu dobře, až na poněkud růžové vyznění příběhu, resp. jeho vyústění.

28.04.2023 3 z 5


Každá věc ať dospěje na své místo Každá věc ať dospěje na své místo Sylvie Richterová

Bavilo mě plynout na vlnách textu. S úžasem jsem sledoval, jjak se mi vynořovaly z hlubin paměti obrazy a vzpomínky, atmosféra doby, kterou jsme v určitých rovinách všichni prožívali podobným způsobem. Duch doby?

01.10.2020 4 z 5