ilunnar ilunnar komentáře u knih

☰ menu

Mystik Mystik Gail Z. Martin

Klasické fantasy. Skoro ani není co dodat. Jen že je kniha dobře nepsaná, od nikoho nic zjevně nekopíruje, pár nových nápadů. Stručně řečeno potěší a neurazí.

11.12.2013 4 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Upřímně nevím kolik hvězd mám dát. Kniha je velmi čtivá a řekl bych, že se dá považovat za nejlepší díl celé tetralogie. Přečetl jsem ji hltem a nelituju toho, ovšem to tak jediné pozitivní co se o Eragonovi dá říct. Nejvíce mi na díle vadí sprosté kopírování. Můžete argumentovat, že celý žánr fantasy se bez nějakého kopírování neobejde. Co je ale moc, to je ale moc.
Menší varování před spoilery.
Jestli jste to už někde viděli či slyšeli. Posuďte sami.
Dospívající blonďatý farmářský synek, žije na farmě se svým strýcem. Když v tom z nebe spadnou droidi, pardon dračí vejce, skrývající poslední velkou naději rebelů, které na poslední chvíli stihla poslat rebelská princezna do bezpečí, před zlým galaktickým impériem, pardon Královstvím. Naše farmářské ťululum vejce samozřejmě najde, přinese domů a poradí se s vesnickým podivínem, který je také náhodou Mistrem Jedi ve výslužbě (čti dračím jezdcem) Brómem. V následujícím sledu událostí, království vypálí strýcovu farmu, přičemž strýc se také odebere na onen svět. Bróm předá Lukovi světelný meč jeho otce, a spolu se vydají zachránit elfskou princeznu Leiu, a zachránit rebely.
Takto bych mohl pokračovat ještě dál a ve větších detailech, což je celkem, jak asi uznáte sami, zbytečné. Neupírám Paolinimu, že přišel s několika dobrými a originálními nápady. Kopírák je a zůstane Kopírákem.

11.12.2013