hagenbugen hagenbugen komentáře u knih

☰ menu

Procesy, které vzrušily svět Procesy, které vzrušily svět Václav Pavel Borovička

velké zklamání - čekal jsem literaturu faktu, v prvních dvou kapitolách jsem ale dostal hlavně hromádku konspiračních teorií, které si často navzájem odporují a často ani nedávají smysl. když se to ve třetí kapitole začalo ubírat stejným směrem, tak jsem to zabalil. je to napsané dobře a pěkně se to čtě, ale jakmile nad tím člověk začne přemýšlet, tak musí dospět k otázce, o co autorovi vlastně šlo... řekl bych spíše o pozornost a bulvár, než o fakta, bohužel.

25.11.2022 2 z 5


Zóna 22 Zóna 22 Tig Hague

1000+1 důvodů, proč se současnému rusku vyhnout co největším obloukem. napsané velmi civilně a čtivě + velmi slušný překlad = výborné čtení!

02.06.2022 5 z 5


Vražda jasnovidce Hanussena Vražda jasnovidce Hanussena Václav Pavel Borovička

doporučuju nejdříve přečíst Feuchtwangerovo dílo Bratři Lautensackové

10.05.2022 5 z 5


Wim Hof – Ledový muž Wim Hof – Ledový muž Wim Hof

mnoho povyku pro velmi málo - v ledové vodě nás otužovali už v mateřské školce, řízenou hyperventilaci zná každý freediver, vysokohorský turista atd., meditace a holotropní dýchání taky nejsou žádnou novinkou... text a myšlenky se opakují, hlavně ve své druhé polovině je kniha občas docela zmatená a když Wim (či kdo to napsal) začne brousit do genetiky (a biologie obecně), tak z toho bolí oči (ovlivňování exprese DNA vůlí, změny DNA pomocí otužování a hlubokého dýchání a podobné nesmysly měl odborný dohled rozhodně eliminovat)... na druhou stranu jsem si už pár ledových sprch dal, tak to vlastně svůj účel splnilo:)

14.09.2021 2 z 5


Perfektní nebožtík Perfektní nebožtík Alan Green

přečteno jedním dechem, už dlouho jsem se nad knížkou tak nepobavil - o satiru tu jde především, byť i samotná zápletka je zajímavá (na úplné rozuzlení je třeba čekat až do úplného konce, protože tohle vás fakt nenapadne) a kdo hledá něco jiného, tak je na špatné adrese. děj má rychlý spád, přišlo mi, že tam není věta navíc, postav akorát tak na zapamatování (fantazii podněcuje hlavně Sandra s Amoronem), vlastně jediné, co mi tam chybělo, byly ilustrace pana Borna i uvnitř... nemůžu srovnat s originálem ani jinými překlady, ale toto české hraní si se slovy bylo prostě - perfektní!

26.07.2021 5 z 5