h.meda h.meda komentáře u knih

☰ menu

Kniha o těhotenství, porodu a dítěti: Těhotenství (kniha první) Kniha o těhotenství, porodu a dítěti: Těhotenství (kniha první) Antonín Pařízek

Kniha je od renomovaných odborníků a obsahuje celou řadu důležitých a klíčových informací, které usnadní průchod těhotenstvím.

Hodnotím tak na 3 z 5/6. A mám proto dva důvody.

Existuje starší verze knihy, ve které je vše potřebné shrnuto. Autor se následně rozhodl asi využít faktu, že v češtině je nabídka podobných knih nedostatečná a že sám nabízí nejlepší a nejrozsáhlejší přehled (to je poklona). Autor to využil tak, že knihu v novém vydání rozdělil do tří dílů a na začátku v úvodu říká jako důvod, že informace bobtnaly a bylo jich už moc na jednu knihu. Popravdě, když to prolistujete dojde vám, jak vás vodí za nos. Velké množství reklam je začátek (v principu mi nevadí, je to zdroj příjmů, I když divím se, že si kniha nevydělá sama, když se více vydání zcela vyprodalo). Dále zjistíte, že text je ohraničen ohromnými okraji, vše je plné celostránkových fotek s nulovou hodnotou (např. Fotky objímajícího se páru, sestřičky co měří něco, žen v oblečení, fotky jídla atd.). Dále je kniha plná mnoha stran věci s minimálním významem jako co dělají při porodu nějaké africké kmeny, nebo jak se autor měl na Tenerife), samozřejmě pokud to někdo vyhledává, tak to respektuji. Pravda ale je taková, že autor se snažil najít cokoliv co roztáhne obsah na 3 knihy aby vydělal. Pořád si myslím, že obsah je v top v nabídce v češtině, ale pokud ovládáte jiný jazyk jako angličtinu, němčinu, ruštinu atd. Nabídka je lepší.

Druha velká výtka je k stylu. Zatímco mne seděl, myslím, že budu patřit k minoritě. Autor podává text jako simplifikovaná skripta, která doplňuje o Q&A sessions. Kdo pamatuje studia na mnohých českých univerzitách, a staré profesory co učí základní předměty a jsou přesvědčeni, že studenti se musí přizpůsobit jim a ne oni studentům, je to ten styl. Pro laiky je text příliš složitý, často zbytečně doplněny o řadu latinských termínů a fyziologických pouček jak ze skript medicíny (mne to vyhovovalo). Na druhou stranu někdo více fundovaný budu považovat většinu obsahu za zbytečnou. Přemýšlel jsem, jak by to šlo udělat lépe. No buď si jasně vybrat publikum a buď podat vše jednoduše nebo odborně. Ideálně vymazat zbytečnosti viz výše a udělat třeba dvě knihy, jednu laickou jednu odbornější pro toho kdo zajímá nejen co má dělat, ale i proč to tak má dělat.

Shrnutí: pokud umíte cizí jazyky, hledejte něco v nich. Pokud ne, zkuste sehnat second hand staré vydání, kde je vše z tři dílů v jednom.

24.08.2023 2 z 5


Alchymie Alchymie Rory Sutherland

Dopředu konstatuji, že jsem knihu četl jen do poloviny a následně knihu opustil. V principu není to zlá kniha a je plná validních myšlenek. Pokud je vám ekonomie, nebo Business cizí, pak věřím, že můžete najít v knize zalíbení, avšak v opačném případě je to spíše nezajímavé čtení občas přiložené zajímavým příkladem. Komentář přidávám, neb bude pouze 2. a snad pomůže při rozhodování.

Autor se konstantně pouští do "ekonomů" avšak bez znalosti i středně pokročilé ekonomické teorie. V jeho podání je ekonomie ekonomií klasickou z 19. století s představou dokonalé konkurence a zcela efektivních trhů. Autor si však neuvědomuje, či úmyslně zavádí, že ekonomie i věda se posunuly už dále. Několik příkladů. Snížení ceny produktu se nerovná vždy vyšší prodej - záleží od elasticity. Dávat zaměstnancům vyšší mzdy, aby se snížila fluktuace a zvýšila spokojenost zaměstnanců není v rozporu s ekonomickou realitou, je to součástí tzv. "efektivnostní mzdy". Ekonomie také rozhodně netvrdí, že se musí jít cestou maximální ekonomické efektivnosti a nejlepší by tak bylo spojit Walmart, Lidl, Kaufland do jednoho řetězce pro dosažení úspor z rozsahu, naopak koncept monopolostické konkurence je nejrozšířenější tržní struktura - vede k diverzifikaci nabídky a inovacím. Autor zmiňuje behaviorální ekonomii, ale přijde mi, že podceňuje její současný význam a postavení v ekonomické teorii. Autor se často mýlí i u neekonomických témat, třeba jeho odsuzování GPS, která jen hledá nejrychlejší nebo nejkratší cestu a on, když jede na letiště ji nepoužívá, protože jede okresní silnicí, aby měl jistou, že neuvázne v zácpě a stihne letadlo. Kdyby kniha byla z roku 2010 o offline, asi bych to nekomentoval, avšak moje Google maps mne tedy vedou tak, abych se vyhl zácpě a opravám vozovky a dojel na místo v daném čase.

Výše uvedené a další příklady mne vedly k pochybnostem, zda autor ví o čem mluví také v oborech, kterým já sám nerozumím. Jedno z hlavních poselství knihy je věřit někdy intuici, chovat se iracionálně a někdy ignorovat data pokud intuice říká něco jiného. To mi připadá nebezpečné. Přestože kriticky uvažovat o datech a vědeckých výstupech je správné, někteří čtenáři by to mohli interpretovat jako povzbuzení pro jejich užívání "zdravého selského rozumu" namísto dat a reality... A to je přesně to co řadu firem a společnosti zpomaluje od pokroku.

Jinak lze říci, že kniha má čtivý tón a řada příkladů jej zajímavě doplňuje.

24.07.2021 3 z 5