gross29 gross29 komentáře u knih

☰ menu

Barmské dědictví Barmské dědictví Geoffrey Archer

Za mně čtivý příběh sledující dva samostatné případy, které se nakonec nějak propojí. Do toho vstupuje soukromí hlavního hrdiny, jež se též proplétá s vyšetřováním a vystavuje detektiva dilematu, jak naložit se svým životem.

Závěr nabízí dramatické vyústění s několika překvapivými zvraty.

Zasazení do oblasti JV Asie dodává příběhu na zajímavosti a i když jsem navštívil jen některá popisovaná místa, získal jsem dojem, že autor ví, o čem píše, že ty zmiňované lokality odpovídají skutečnosti.

09.07.2016 5 z 5


Vietnam - země pod obratníkem Raka, příroda a lidé Vietnam - země pod obratníkem Raka, příroda a lidé Jaroslav Picka

Cestopis odvíjející se od hlavního zájmu autora - entomologie. Hlavní linku tedy určují sběrové lokality.

Čtivé povídání různých zážitků z několika cest autora do Vietnamu. Entomologické pasáže jsou nicméně pro laika asi méně záživné. Zbylý text je ale příjemným mixem oněch zážitků a faktografických údajů.

První cesty autora sem zavedly někdy na přelomu 80. a 90. let, takže je zde i spousta dnes už historických fotografií.

Vztah autora k zemi je z textu opravdu cítit, jak to avizuje anotace ke knize...

09.07.2016 3 z 5


Zaostřeno na Singapur Zaostřeno na Singapur Jiří Bubla

Starší cestopis, který velmi odbíhá od samotného Singapuru a věnuje se různým "souvislostem" dost zeširoka. Spousta textu je tak věnována Malajsii, Barmě či Japonsku. Navíc ideologicky podbarveně, jak si to žádala tehdejší doba. Takového textu je v knize odhadem asi 3/4...

Zbylá 1/4 je vcelku zajímavá, i když ani tu si autor neodpustil vedle pochval a zjevného nadšení z ostrova i pár jízlivých poznámek odpovídajících dobovému kontextu.

09.07.2016 3 z 5


Z Laosu do Kambodže Z Laosu do Kambodže Blanka Jehlíková

Cestopis psaný v lehkém až ležérním tónu se spoustou pravopisných chyb (ponejvíce v interpunkci), což mě zaráží.

Název je dost zavádějící, protože autorka navštívila v Laosu +/- dvě lokality a v Kambodži jen jednu. Do toho přimíchala lehce Thajsko, jež bylo pro ni výchozí destinací. To vše rozepsala na cca 180 stran, z čehož vyplývá, že je tam spousta vaty (a taky černobílých obrázků)...

Spousta textu je zbytečně rozepisovaná až do banalit typu "čůrání mezi banánovníky" (na tři odstavce)... Podobných věcí je tam na můj vkus hodně (to je ta vata). Působí to na mně dojmem hlavně zaplnit prostor za každou cenu...

Styl je čtivý, nicméně mi vadilo to odbíhání od tématu. Čekal jsem od toho více, jak co do obsahu (všehovšudy cca 2 lokality v Laosu, 1 v Kambodži a asi 3 v Thajsku), tak i té formy (viděl bych ji na jiný žánr). Navíc při zjevně velké fantazii autorky mám místy pochybnosti o její interpretaci předkládaných faktů (většinu míst znám osobně, navštívil jsem je).

Asi bych si od této autorky příště již nic nekoupil...

09.07.2016 2 z 5