Goldmund Goldmund komentáře u knih

☰ menu

Paní Dallowayová Paní Dallowayová Virginia Woolf

Tak jsem se konečně odhodlala. Nebudu lhát, z díla Virginie Woolfové jsem měla respekt, a proto jsem čekala, až přijde ta “pravá chvíle. :) Začátkem knížky jsem byla docela překvapená, protože jsem se poměrně rychle nechala vtáhnout do proudu myšlenek paní Dallowayové (hodně se mi líbily ty pasáže na cestě do květinářství, prostě celkově z ulic Londýna) i dalších postav. Každopádně tak po 50 stránkách jsem měla takovou menší “krizi, nějak jsem nebyla schopná se začíst ani se kloudně zorientovat. Naštěstí tato krize vydržela tak 10 stránek a potom už to šlo opět jedna báseň. Za mě 4,5*, krásný a neobvyklý čtenářský zážitek a moc ráda si přečtu i další knížky této autorky.

31.01.2024 4 z 5


Bílé noci Bílé noci Fjodor Michajlovič Dostojevskij

(SPOILER) První kniha od Dostojevského, kterou jsem četla. Chviličku mi trvalo se začíst, ale po pár stránkách jsem se už dokázala orientovat. Moc se mi líbilo prostředí Petrohradu 19.století i rozhovory hlavního hrdiny s Nastěnkou - z dnešního pohledu možná trochu úsměvné či citově přepjaté, ale bylo to pro mě takové zasněné a roztomilé. No a jak to dopadlo Myslím, že se to trochu dalo čekat a docela jsem přemýšlela, jak pak mladík žil dál

11.01.2024 4 z 5


Demian Demian Hermann Hesse

Tak tohle je oficiálně nejlepší kniha, kterou jsem letos četla a Herman Hesse se rychle stal mým velmi oblíbeným autorem. Určitě si příběh budu chtít přečíst znovu, bylo tam tolik myšlenek, které mi uvízly a nad kterými i po dočtení pořád přemýšlím. Při čtení jsem měla pocit, že knihu čtu v ten “správný čas, jak se říká. Rozhodně stojí za přečtení, moc doporučuji. :)
Jo a styl, jakým je kniha napsaná je úplně nádherný! Ostatně jako zatím ve všech Hesseho knížkách, které jsem doposud měla možnost přečíst.

31.12.2023 5 z 5