Girei Girei komentáře u knih

☰ menu

Krutý princ Krutý princ Holly Black

Ke Krutému princi jsem se dostala díky hromadě kladných recenzí, takže jsem jsem se samozřejmě moc těšila. Bohužel ale nemůžu tvrdit, že by se má očekávání naplnila.
Hlavní obtíž jsou za mě autorčiny strohé popisy, kdy skoro nic nerozepisuje (a ne, nejsem zastánce rozsáhlých realistických popisných pasáží). Týká se to děje (naprosto okrájený turnaj třeba), popisu prostředí ale i pocitů, takže když pak začne rozkvétat mezi hlavní hrdinkou a jedním hošanem vztah, působí to dost chudě a neuvěřitelně.
Kvůli tomu se mi nejspíš nepodařilo pořádně sžít se s žádnou z postav, a navíc mi řada z nich přišla nesympatická, včetně hlavní hrdinky, její sestry Taryn nebo třeba Locke.
Můj druhý problém je naprosto ubíjející první polovina knihy. V podstatě se nic moc neděje a jen sledujeme jednu scénu za druhou, kdy je Jude šikanovaná Cardanem nebo nějakým jeho kumpánem. To by nevadilo, ale ten způsob šikany a podáni mi přišlo jak vymyšlené nějakým studentem základky.
Když se jsem se konečně probojovala k druhé části knihy – kdy je korunovace – tak se děj rozjel a na čtení jsem se celkem i těšila. Následovalo několik zvratů, které mě sice neuhodily do tváře jako ledová sprcha, ale rozhodně byly zajímavé.
Časoprostor v současnosti, kdy je Vílí svět oddělený jakýmsi mořem mi taky nepřišel nějak šikovně zpracovaný.
Špatně se to sice nečetlo, ale do druhého dílu se zatím pouštět nehodlám.

19.03.2024 3 z 5