fravo fravo komentáře u knih

☰ menu

Ohrožená Evropa - Rodící se krize Ohrožená Evropa - Rodící se krize George Friedman

George Friedman a celý Stratfor jsou géniové a i tato knížka nabízí souvislosti, které člověka vůbec nenapadnou. Přitom v celém kontextu jsou tak logické. Asi se vše nedá brát doslova, zmínky o Československu nejsou vždy úplně přesné a tak je pravděpodobné, že drobné nepřesnosti se objevují i jinde. Ale jako globální náhled výborné.

Kniha začíná popisem konfliktem islámu a křesťanství v Evropě a blízkém okolí v prvním tisíciletí našeho letopočtu, přes objevování světa Evropany, po obě světové války (prvních cca 80 stran). Dál nevím, zde jsem totiž zatím skončil.

Drtí mě totiž kvalita překladu. Ne že bych to dokázal přeložit lépe, vím jak je těžké z překladu vykřesat přirozenou českou mluvu, ale když už se někdo do překladu pustí, měl by to umět. A v řadě případů nezapracovala ani korektura: „protože to jejich byl hlavní cíl", „ velel námořním silám, které dobyli", „množství bytostí, které měli blíže", „aby Německo napadlo na Francii“, „účinnost války se zvedla o mnoho matematických řádů“, „O milion více či méně, to už není pozoruhodné.“. Menší či větší kostrbatost se táhne celou knihou, některé úseky jsou lepší, některé horší. Škoda.

Pokud umíte alespoň průměrně anglicky, pořiďte si raději originál. Louskáním textu strávíte stejně času, ale zároveň si zlepšíte angličtinu. U této knihy hrozí opak.

09.01.2016 3 z 5