fleurinka24 fleurinka24 komentáře u knih

☰ menu

Sister Outsider: Eseje a projevy Sister Outsider: Eseje a projevy Audre Lorde

"Černá matka v každé z nás - básnířka - nám v našich snech šeptá: Cítím, proto mohu být svobodná. Poezie pak využívá jazyk k tomu, aby vyjadřovala a zprostředkovávala revoluční požadavky, realizovala tuto svobodu."

Audre Lorde byla jednou z nejvýznamnějších černých feministických autorek a číst její texty je neuvěřitelný zážitek. Jsou podle mě jedním z nejupřímnějších odrazů sedmdesátých a osmdesátých let v černém feminismu, Lorde pozoruje okolní svět a všechny -ismy s ním spojené okem básnířky-aktivistky.

"V každém z náse se skrývá ostrůvek lidství, které dobře ví, že nám tento stroj, který rozdmýchává krizi za krizí a zašlapává naši budoucnost do prachu, nijak neprospívá. Pokud máme té obrovské síle, která se proti nám sešikovala, zabránit, aby vybudovala zrádnou hierarchii útlaku, musíme nejprve pochopit, že každý útok proti černochům, který útok proti ženám, je útokem protinám všem, kteří si uvědomují, že našim zájmům nikterak neprospívá systém, který podporujeme."

20.10.2022 5 z 5


V chapadlech murmuru: Jak číst literaturu krize V chapadlech murmuru: Jak číst literaturu krize Jan Bělíček

Možná jste již zaregistrovali stejnojmenný podcast, který stejně jako kniha v několika úsecích předkládá důležitá témata současné literatury.

Třídní, rasové i genderové nerovnosti. Enviromentální žal. Migrace. Psychické zdraví. Drogová závislost. Současní autoři se vypisují z vlastních životních zkušeností, mapují svoje problémy a mnozí více či méně komplexně popisují obraz současné společnosti.

Bělíček své rozbory témat prokládá úryvky z jednotlivých děl tak, aby udržel čtenařovu pozornost a zároveň ho nalákal na četbu současné světové literatury.

20.10.2022 5 z 5