Sister Outsider: Eseje a projevy

Sister Outsider: Eseje a projevy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485557/bmid_sister-outsider-eseje-a-projevy-KJH-485557.png 5 7 2

Kniha Sister Outsider představuje soubor patnácti klíčových esejů a projevů, v nichž se autorka zabývá různými typy vzájemně se prolínajících útlaků na základě pohlaví, rasy, věku, sexuality či třídy, a prosazuje v nich sociální odlišnost jako prostředek k akci a změně. Knihu vydává tranzit.cz v edici Navigace a je dostupná v distribučních sítích Kosmas a ArtMap. Eseje Audre Lorde nabízejí odpovědi na otázky a problémy rozdělené společnosti a roztříštěné levice, které jsou aktuální i ve východní Evropě. Lorde o nich uvažuje z pozice absolutní outsiderky, jejíž práva byla v americké společnosti osmdesátých letech utlačována hned na několika úrovních: jako Afroameričanky, jako ženy, jako lesby, jako matky, jako chronicky nemocné ženy. Tyto životní zkušenosti utvářely příkop nepochopení mezi ní a většinovou, ale i liberálně či levicově orientovanou společností, která byla převážně bělošská či dominovaná muži, mladá či zdravá. Její knihu můžeme číst jako návrh, jak zacházet s odlišností, jak být empatičtí vůči odlišné životní zkušenosti, jak se nenechat převálcovat kulturními válkami a jak budovat koalice proti skutečnému nepříteli – systému ekonomické a sociální nerovnosti. Kniha rovněž nepřímo formuluje úlohu intelektuálky jako někoho, kdo emocionálním a přístupným jazykem dokáže pojmenovávat společenská traumata, tělesné prožívání útlaku a neporozumění. Emocionální a tělesný jazyk poezie, prózy či umění se čtenářům nabízí jako nástroj k překonávání bariér způsobených společenskými nerovnostmi. Sister Outsider je referenční bod pro ty, kdo chtějí budovat mosty pro vzájemné naslouchání, pochopení a spolupráci napříč rozdělenou společností, například mezi vzdělanými elitami a intelektuály a těmi, kdo jsou z různých důvodů marginalizovaní.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fejetony, eseje

Vydáno: , Tranzit.cz
Originální název:

Sister Outsider: Essays and Speeches , 1984


více info...

Přidat komentář

Aivinka
15.12.2022 4 z 5

Tohle je rozhodně úžasná kniha, přesto jí nemůžu, čistě za sebe, dát plný počet. Někdy mi přišlo, že se autorka hrozně opakuje. Její myšlenky se mi líbily i způsob, kterým je podávala, ale pocit opakování přetrvává. Možná to bylo z části proto, že kniha byla poskládána z esejí. Nicméně zásadní a úžasné dílo.

fleurinka24
20.10.2022 5 z 5

"Černá matka v každé z nás - básnířka - nám v našich snech šeptá: Cítím, proto mohu být svobodná. Poezie pak využívá jazyk k tomu, aby vyjadřovala a zprostředkovávala revoluční požadavky, realizovala tuto svobodu."

Audre Lorde byla jednou z nejvýznamnějších černých feministických autorek a číst její texty je neuvěřitelný zážitek. Jsou podle mě jedním z nejupřímnějších odrazů sedmdesátých a osmdesátých let v černém feminismu, Lorde pozoruje okolní svět a všechny -ismy s ním spojené okem básnířky-aktivistky.

"V každém z náse se skrývá ostrůvek lidství, které dobře ví, že nám tento stroj, který rozdmýchává krizi za krizí a zašlapává naši budoucnost do prachu, nijak neprospívá. Pokud máme té obrovské síle, která se proti nám sešikovala, zabránit, aby vybudovala zrádnou hierarchii útlaku, musíme nejprve pochopit, že každý útok proti černochům, který útok proti ženám, je útokem protinám všem, kteří si uvědomují, že našim zájmům nikterak neprospívá systém, který podporujeme."


Štítky knihy

eseje americká literatura feminismus

Autorovy knížky

Audre Lorde
americká, 1934 - 1992
2021  94%Sister Outsider: Eseje a projevy

Kniha Sister Outsider: Eseje a projevy je v

Právě čtených4x
Přečtených6x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst28x
Chci si koupit4x