Fjorky Fjorky komentáře u knih

☰ menu

Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

Co říct, naprosto bravurně napsaná kniha, která dokáže svými příběhy zatáhnout čtenáře do nepříliš veselých příběhů lidí z krvavých zemích. Když jsem viděl mapu krvavých zemích v knize, automaticky jsem se vybavil mapu Polsko-Litevského knížectví v 16-17 století. Až díky téhle knížce jsem uvědomil že obyvatelé (a národnosti) Polsko-Litevského státu měli předurčeny být krvavé země, neboť jsou mezi Ruskem a Německem...

15.08.2023 5 z 5


Africké století Africké století Marek Hrubec

Knihu hodnotím dobře, už jen z toho důvodu že mnoho knih o Africe v češtině není, navíc táhle se snaží popsat jednak minulost, přítomnost , a pomocí predikcí předvídat budoucnost. Líbilo se mi jak hned na začátku autoři snaží vysvětlit že Afrika není stát, ale je tam mnoho kultur etnik náboženství, a nelze jí brát jako jeden celek (což se musím přiznat do doby než jsem přečetl tuhle knihu tak jsem takový pohled měl).

24.10.2022 5 z 5


Stručné ruské dějiny Stručné ruské dějiny Mark Galeotti

Kniha je dobrá, libí se mi že autor se snaží ukázat jak se historicky vyvíjelo ruské myšlení na svět, a jak toto myšlení do jisté míry ovlivnily mongolové. Ale vadí mi na ní to, že má 184 stran.. Snažit se shrnout do 184stran dějiny celého Ruska od Kyjevské rusy do současnosti, vede k tomu že jsou historické události vzati po povrchu a některé kapitoly od sebe oddělují desítky let.. To se v tu dobu nestalo nic důležitého? Přitom ostatní dějiny států téhle edice mají přes 300 některé aj. 400 stran. Za to má hvězdu dolů, ale pro naprostého laika který nezná ruské dějiny, tak je to slušný úvod.

22.10.2022 4 z 5