EvaPitáková EvaPitáková komentáře u knih

☰ menu

Paul McCartney - Jeden život Paul McCartney - Jeden život Peter Ames Carlin

Nejkrásnější kniha o J. P. McCartneyovi, která mohla vzniknout!
Na rozdíl od jiných biografií je tato napsána opravdu citlivě (mnohokrát mě rozbrečela, ale i od srdce rozesmála); spíše než obyčejný životopis je tato knížka skutečným příběhem - čtenář se vžívá do citů hlavního hrdiny a společně s ním překonává všechny překážky, které musel hudebník za svého krásného, ale těžkého života zdolat.
Autor zároveň na nikom ze své práce není "zasedlý" (mnohdy lidé hanebně obviňují z různých věcí Lennonovi, jeho ženu či dokonce Paula samotného); spravedlivě ukazuje na dobré i špatné vlastnosti, na chyby z pohledu okolí a na zoufalství uvnitř člověka, na němž je kniha postavena.
Opravdu povedené, a to nejen podle mě, ale i podle všech fanoušků Paula McCartneyho, s nimiž jsem navázala kontakty!

28.08.2015 5 z 5


Paul McCartney – Blackbird Paul McCartney – Blackbird Geoffrey Giuliano

Osobně hodnotím knihu jako velmi průměrnou...
Autor v ní chce sice dokázat, že skutečně zná pravou tvář Paula McCartneyho, ale některé věci tomu tak úplně nenahrávají. Teď nemám ani na mysli správnost některých informací (plně respektuji to, že byla knížka napsána v devadesátých letech, kdy nebylo vše ještě tak úplně ověřeno), jako spíš autorův pohled na některé postavy z McCartneyova okolí.
Kupříkladu se jedná o jeho snoubenku a manželku: Paul dlouhou dobu chodil s herečkou Jane Asherovou, kterou má spisovatel očividně velmi rád. Takže přirozeně za rozpad v jejich vztahu může především Paul a Jane ze všecho vychází jako věrná čistá partnerka, co ho nikdy nepodváděla a byla mu zcela oddaná. Naproti tomu jeho žena Linda vychází jako sice věrná manželka, ale špatná matka (soudě podle jednoho vynadání své dceři) a vůbec žena, která si ho nevzala tak úplně z čisté lásky (kvůli nepochopenému vtipu z dopisu, jenž Linda poslala své kamarádce).
Dále jsem také pozorovala, že i když autor oznamuje každý jeho dobrý zákrok, dává si spíše záležet na jeho špatných vlastnostech. Čtenář pak má z Paula McCartneyho spíše špatný dojem.
Hodně se v knize podepsaly také "historky" od Dennyho Laina a jeho manželky Jo Jo, kteří v té době McCartneyovi nemohli vystát...
Z té dobré stránky ale musím uznat, že se spisovatel snažil a že má jistě hudebníka, jehož životopis napsal, velice rád. Jsou zde některé informace (i když jsou možná nějaké nepravdivé), jež se v jiných biografiích nepíší a tudíž se člověk, když zavře obě oči nad tím, co jsem zkritizovala, dozví řadu nových věcí!

28.08.2015