eneko eneko komentáře u knih

☰ menu

Jsem to já sám Jsem to já sám Michal Altrichter

Texty otce Michala Altrichtera považuji po otci Špidlíkovi za nejinspirativnější na české duchovní scéně posledních let. Jestliže v jedné z diskutovanějších kapitol hájí otce Rupnika, je třeba vážně vzít v úvahu, že autor, jakožto člen Centra Aletti, zná celou kauzu zevnitř, nikoli jako my, kteří se dozvídáme novinky pouze z vnějšího fóra internetových zpráv. Jestliže tedy hájí o. Rupnika, má pro to zajisté velice závažný důvod, až do té míry, že o. Rupnik je v této kauze obviněn falešně. Nestalo by se to poprvé. V knize však zdaleka nenajdeme pouze toto jediné téma. Obsahuje široký repertoár od pasáží, ze kterých lze čerpat hluboké podněty pro duchovní život, až po kapitoly vyjadřující se kompetentně k nejrůznějším kulturním a společenským (a nejen současným) tématům. Kapacita autora vyjádřit se také k palčivým nebo náročnějším otázkám je obdivuhodná, protože žijeme v době, kdy je velmi těžké se orientovat.

01.10.2023 5 z 5


Blahoslavenství - Mystická kniha Lásky Ježíšova otevřeného Srdce Blahoslavenství - Mystická kniha Lásky Ježíšova otevřeného Srdce Luisa Karczubová

Knihu Blahoslavenství jsem od jejího vydání v roce 2020 četla již dvakrát. Považuji to osobně za jednu z knih, která mi v duchovním životě pomohla nejvíc. Blahoslavenství jako taková tvoří osu Ježíšovy nauky, rozvinutí Starého zákona. Ve školních lavicích se však obvykle nepokročí dál než k Desateru, a přitom blahoslavenství dávají odpověď na touhu po živém vztahu s Bohem! Obzvláště v dnešní době, která není jednoduchá. Autorka L. Karczubová dokázala vystihnout nejen inspirativní impulzy k blahoslavenstvím (je tak nádherné si představit, že srdce každého z nás Bůh stvořil podle nějakého osobního blahoslavenství, které je tak pro toho daného člověka nejkratší cestou k Bohu), ale také dynamiku duchovního života se zahrnutím lidských protikladů, utrpení a obtíží života. Neotřelý styl knihy je velmi osvěžující a nijak mě nepřekvapuje, protože je známá myšlenka, že Zjevení neskončilo poslední stránkou Apokalypsy, ale pokračuje v celých dějinách křesťanství. Kniha tak ukazuje, že Ježíš nám i dnes vydává svůj život do rukou, abychom s ním každý dělali to, co umíme. Velké komplimenty autorce za tak výživný duchovní text, jaký jsem jen vzácně měla v rukou. Doporučuji těm, kdo si žádají hlubší „stravu“.

01.10.2023 5 z 5