Eia Eia komentáře u knih

☰ menu

Pragmatika: Studijní příručka Pragmatika: Studijní příručka Lucie Saicová Římalová

Jedná se o krátkou a stručnou přehledovou příručku k pragmalingvistice. Přesně takovou bych potřebovala ke každému oboru, který mě zajímá a chci do něj krátce nahlédnout. Jejím kladem jsou nejen zasvěcené texty ke každému tématu, vycházející ze zahraniční i české literatury, ale především soupis literatury nejen k celé pragmalingvistice, ale také ke každému tématu (kapitole) samostatně.

22.11.2021 5 z 5


Mediální krysy aneb jak novináři manipulují Mediální krysy aneb jak novináři manipulují Ľubomír Huďo

Úchvatná žumpa. Autor jakožto zastánce Velké Konspirace Všech Médií vrství na jednu hromadu myšlenky, názory a domnělé důkazy vycházející převážně z toho, co si přečetl někde na internetu, takže to celé nemá hlavu ani patu. Přiznávám, knihu jsem odložila už po 120 stranách - do té doby mi to přišlo jako zajímavý náhled do cizího myšlení, ale nedostatek logiky, důkazů a podložení výzkumy mě nakonec udolal. Zdá se, že autor nikdy neslyšel o tom, že část hybridní války je vedena tak, že je čtenář přehlcován polopravdami nebo naprostými smyšlenkami, aby byl natolik zahlcen, aby přestal mít zájem vyhodnocovat, co je věrohodné a co ne; a tak bojuje za to, aby se tiskly i zcela alternativní názory, protože jinak jde o cenzuru.
Myslím, že na vhodný odstavec jako ukázku textu jsem padla nedávno před odložením knihy: "Na jedné straně Velký Manipulátor a Velký Bratr, nikým nezvolené a zákulisně fungující složky a struktury v rámci mediální a politicko-finanční scény, využívají sociální sítě ve svůj prospěch a na druhé straně je označují za nebezpečný zdroj fake news a dezinformací, které však samy produkují skrze vlastní kanály plné mediálních krys." (s. 101, Česká citadela 2019)
Takže ano, máme tu konspiraci, která očividně sdružuje a manipuluje všemi mainstreamovými médii; máme tu urážku novinářů; a máme tu pravdu šokující asi tak, jako kdyby napsal, že novináři sice odsuzují některé cizí texty, ale sami texty produkují, protože u něj zcela nedošlo k pochopení, že sociální sítě jsou prostor a médium stejné jako noviny nebo rozhlas a že nelze obecně hodnotit kvalitu čehokoliv, co je tam publikované, protože vždy záleží na zdroji.
A tímhle způsobem je psaná celá knížka.

08.11.2021 odpad!


Mediální výchova v Čechách Mediální výchova v Čechách Jiří Roth

Navzdory zdejšímu hodnocení mi kniha nepřipadá vůbec špatná. Samozřejmě je velice ovlivněná jediným autorem, navíc novinářem, takže ne všechno je objektivní (nejvíc jsem to pociťovala při jeho rozboru titulních stránek magazínů, kde byly některé komentáře mimo mísu), ale kniha má hlavu a patu, příklady z praxe a navíc úkoly, které si velice dobře dovedu představit při hodině mediální výchovy na střední škole (nebo druhém stupni školy základní). Stáří knihy mi nepřišlo na překážku, noviny se skládají stále ze stejných částí.

07.11.2021 4 z 5


Výzkum médií - Nejužívanější metody a techniky Výzkum médií - Nejužívanější metody a techniky Renáta Sedláková

Skvělá příručka pro přípravu výzkumu, a to ať už na bakalářskou či diplomovou práci, nebo na grantový projekt. Přehledně popisuje všechny fáze navrhování výzkumu a vysvětluje různé metody, kterými lze ke zkoumanému materiálu přistoupit. Po roce na katedře mediálních studií v magisterském programu mohu upřímně říct, že je to nejlepší kniha, která by se mi bývala byla hodila už na bakaláři.

23.05.2021 5 z 5


Jak se máme chovati Jak se máme chovati Jaroslav Hašek

"Podplácení úřednictva musí se dít způsobem naprosto taktním. Peníze vložíme do růžové obálky, aby to činilo dojem, že jde o milostné dobrodružství. "
"Tluče-li talíře nebo láhve, hází je na koberec, aby tlumil rámus a neuváděl do zoufalství dolejší nájemníky. Bydlí-li nad sklepem, může ovšem talíře házet na podlahu přímo, zjistiv předem, nešel-li někdo do sklepa pro uhlí."
Zábavné čtení na dvacet minut, které si čas od času otevřu. Velmi milý humor.

10.04.2021 5 z 5