EEMM EEMM komentáře u knih

☰ menu

Továrna na debilno Továrna na debilno Dominik Landsman

Knížku jsem dostal. Na přebalu nálepka s cenou: 350 Kč. A informace, že díky crowdfoundingu se povedlo vybrat 900000 Kč na její vydání. Takže to asi bude nějaká pecka, když se na ni vybral skoro milion a ještě stojí 350.

Nebudu chodit kolem horké kaše. Mám dojem, že knížka nejspíš původně vyšla jako čtení na pokračování v nějakém školním časopise s nákladem 20 výtisků měsíčně. Toporná snaha o humor v každé větě. Předvídatelný hloupý příběh prokládaný texty z fiktivních novin (parodie na Parlamentní listy, Aeronet, Sputnik atp.).

Autor si v jenom místě popletl jména hrdinů a datum, kdy se má příběh odehrávat. Myslel jsem, že je to záměr a později se ukáže, proč tomu tak bylo, ale byly to prostě chyby.

Ty části s články z novin jsem cca od půlky knížky začal přeskakovat, postupně byly delší a delší. Vypocená jakože satira na politické dění u nás a ve světě. Autor tyto části původně sepsal samostatně a protože nevěděl, kam s tím, vymyslel si k tomu příběh člověka hospitalizovaného v podivné nemocnici. Četl jsem pak už jenom samotný příběh onoho zoufalce a těšil se na konec. Po pár hodinách to mám konečně za sebou.

Knížka asi měla nastavit zrcadlo maloměšťáckému čecháčkovi hltajícímu poplašné zprávy xenofobů a populistů a píchnout si do figurek politické scény. Nakonec z toho vyšla podivná směska těžkopádného urputného humoru. Pár koláží by mi možná samostatně přišlo vtipných, ale díky stupňujícímu se naštvání na knížku jsem je nedokázal ocenit.

Jak sami autoři v úvodu píší, knížku je možné stáhnout na ulozto.cz (za což moc neděkují) a to je také nejlepší způsob, jak ke knížce přijít, pokud opravdu nemáte co dělat a jste tak trochu masochisti. Zdarma je poměrně přijatelná cena, pokud vám nevadí, že promarníte x hodin vašeho života.

PS: Nejsem fanda Bureše, Zemana, Ovčáčka, Kalouska, Sobotky, Okamury, rudých ani zelených ...

01.02.2018