Borovec Borovec komentáře u knih

☰ menu

Lužičtí Srbové na přelomu 20./21. století Lužičtí Srbové na přelomu 20./21. století Leoš Šatava

Kniha obsahuje mnoho informací o poměrně vzácné tematice, která se na internetu nedohledá. Není příliš zaměřena na historii, ale i ta tam je dostatečně. Naopak se soustředí na lužickosrbskou literaturu a výzkumy v tamních školách. Čtenář si udělá obrázek o šancích na přežití tohoto malého národa, a po jejím přečtení má chuť se dozvědět ještě více.

21.02.2021 3 z 5


Nevyhlášená válka: Boje o Slovensko 1918–1920 Nevyhlášená válka: Boje o Slovensko 1918–1920 Dušan Tomášek

Zajímavá a čtivá kniha o podivné válce s Maďary v té době. Zejména to, že se vedla hlavně pomocí pancéřových vlaků. Chápu Maďary, že se nechtěli vzdát většiny území, když byly vlastně jen "ti druzí" v Rakousko-Uhersku. Ale i nadšení Čechů a Slováků, že mají konečně svou vlast. Autor je ze staré školy a nebojí se popisovat věci vlastenecky, což zejména u dnešních mladých, zblblých americkou propagandou multikulti, chybí. Vlastenectví a nacionalismus je totiž velký rozdíl. Je pravda, že kniha je psána poměrně jednoduše, že je vhodná pro laiky. Ale rozšíření obzoru tímto směrem není na škodu pro nikoho.

21.02.2021 3 z 5


Rusko-ukrajinské vztahy Rusko-ukrajinské vztahy Milan Syruček

Kniha je zejména v první polovině psána dost protirusky, v závěru to ale autor trochu vyrovnává. Dává prostor oběma pohledům, jak ukrajinským, tak ruským. Chybí tam ale větší vysvětlení souvislostí mezi Majdanem a anexí Krymu. Bez Majdanu a tedy násilnému svržení legitimní moci a nástupu protiruské vlády by nebylo ani odtržení a anexe Krymu. Jinak kniha je určitě zajímavá i z pohledu, jak na Ukrajině pracuje byznys z pohledu úplatků a vlivu oligarchů. Doporučuji k přečtení.

21.02.2021 3 z 5


Mata Hari z Chebu: Příspěvek k historii československé vojenské zpravodajské služby Mata Hari z Chebu: Příspěvek k historii československé vojenské zpravodajské služby Emil Hruška

Kniha je psána čtivě a jelikož je poměrně útlá, dá se přečíst za den. Trochu nedostatek je to, že se moc nezabývá špionážní činností Anny Diemelové a část do jejího zatknutí je vlastně dost krátká. Ale chápu, že na podrobnější psaní chyběla historická data. Člověk si ale udělá představu o životě v dvojjazyčném Československu, kde tedy byla vedle Češtiny a Slovenštiny ještě Němčina. I to, jak se oba národy od sebe postupně vzdalovaly až k nenávisti.

21.02.2021 2 z 5