Mata Hari z Chebu: Příspěvek k historii československé vojenské zpravodajské služby

Mata Hari z Chebu: Příspěvek k historii československé vojenské zpravodajské služby https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/456740/bmid_mata-hari-z-chebu-prispevek-k-histo-EFS-456740.jpg 4 11 4

Československá zpravodajská služba (2. oddělení hlavního štábu Československé armády) byla ve třicátých letech minulého století pověstná svou vysokou profesionalitou a výkonností. Když se v roce 1933 dostali v sousedním Německu k moci nacisté, a v tom samém roce se v ČSR etablovala Henleinova Sudetoněmecká vlastenecká fronta (později Sudetoněmecká strana), byla čs. zpravodajská služba ve stále větším rozsahu konfrontována se špionáží ve prospěch Německé říše, prováděné v naprosté většině příslušníky německé menšiny v ČSR. K odhaleným a následně potrestaným německým vyzvědačům patřila také Anna Dienelová, mladá Němka z Chebu, jejíž případ se stal v roce 1935 senzací, která zaznamenávala ohlas i v zahraničním tisku. „Případ Dienelová a spol.“ měl rozsáhlé souvislosti a aktéry, kteří se navždy zapsali do análů čs. zpravodajské služby. Vedle Anny Dienelové, přezdívané „Mata Hari z Chebu“, to byl kupříkladu záhadný Georg (Jiří) Le Gros, ale také zpravodajští důstojníci František Jandera či Josef Bartík. Mapování „případu Dienelová a spol.“ a jeho souvislostí je v podstatě nezamýšleným thrillerem, dávajícím specifický náhled do historie zpravodajských služeb před druhou světovou válkou.... celý text

Přidat komentář

konicekbily
04.07.2023 4 z 5

Kniha není pouze o jedné německé vyzvědačce z předválečného Chebu, ale její zaměření je širší. Zabývá se osudy jednotlivých aktérů této aféry před válkou, v průběhu druhé světové války a i po jejím skončení. Není vůbec jednoduché působit ve zpravodajských službách - a jako dvojitý agent už vůbec ne!

Dant76
06.04.2021 4 z 5

Kniha nahlíží na práci vojenského zpravodajství v prvorepublikovém Československo a popisuje stručně případ Anny Dienelové a skupiny kolem její osoby. Čtivé ale stručné.


Borovec
21.02.2021 2 z 5

Kniha je psána čtivě a jelikož je poměrně útlá, dá se přečíst za den. Trochu nedostatek je to, že se moc nezabývá špionážní činností Anny Diemelové a část do jejího zatknutí je vlastně dost krátká. Ale chápu, že na podrobnější psaní chyběla historická data. Člověk si ale udělá představu o životě v dvojjazyčném Československu, kde tedy byla vedle Češtiny a Slovenštiny ještě Němčina. I to, jak se oba národy od sebe postupně vzdalovaly až k nenávisti.

Mi--LADA
17.02.2021 4 z 5

Historické a faktografické knihy z nakladatelství Epocha bývají čtivé, zajímavé, napínavé a srozumitelné. Stejně tak je tomu i u této knížky, která popisuje vyzvědačskou činnost mladé Němky Anny Dienelové z Chebu ( a spol.), která ve třicátých letech poskytovala informace nacistickému Německu. Knížka o československé vojenské zpravodajské službě a jedné nevšední ženě má jenom pár stran a tak jsem i uvítala, že se dá přečíst na jeden zátah.