booklover.barca
Máte občas pocit, ze zbytečně přemístáte nad věcmi, které už nezměníte? Že se večer místo vytouženého spánku probíráte událostmi dne nebo těmi nadcházejícími? Že se vlastně občas cítíte vězni svých myšlenek a chtěli byste to jinak? Pak je tohle přesně to, co chcete číst.
Já jsem overthinker level milion. Denně mi běží hlavou milion myšlenek - o věcech které se staly i o těch co teprve mají nastat. Když mě tedy oslovila autorka @psycholozka.tereza neváhala jsem a s chutí se začetla do její knihy. Pár psychologických knih na toto téma již mám přečtené, ale tahle mě totálně nadchla. Z části je to proto, že se týká právě čistě jen overthinkingu a rozebírá ho tu do podrobna - a tím nemyslím nudné psychologické řeči, ale je spousta věcí, které byste ani neřekli že k overthinkingu patří, jako třeba nerozhodnost, přehnaná analýza, vysoká potřeba kontroly a mnoho dalších.
Kniha je napsána srozumitelně pro ty, kteří čtou něco takového poprvé i pro ty, kteří již mají něco načtené. Jsou tu teorie, doporučení, cvičení i tabulky příkladů - a musím říct, že u těch příkladů jsem byla nadšená, to je totiž přesně to, co v také knize potřebuji a myslím, že to nejlépe pomáhá čtenářům si z knihy vzít co nejvíce. Je tu spousta zajímavých informací - víte třeba že jedna z teorií říká, že overthinking je naučený? Že věci které si neseme z dřívějška mají svůj původ a je i způsob jak na ně?
Musím přiznat, že to jak autorka knihu pojala, jaké témata vybrala, co tam třeba i nakousla ( zde konkrétně část o výchově) a jakým způsobem nám to předala, mě opravdu dostalo. Já jsem byla nadšená a i když jsem něco z tématu znala, jsem neskutečně ráda, že jsem do knihy mohla nakouknout a s klidným svědomím bych ji doporučila každému, koho jen trochu souží vtíravé myšlenky, protože tahle kniha je začátek i pomůcka, jak se jich navždy zbavit.
Tato autořina prvotina má skvělé vymyšlený fantasy svět. Moc se mi líbilo rozdělení do různých frakcí, kdy každý tíhnul k něčemu jinému - herbalisti k rostlinám, přípravě jedů a léků, animalitici se uměli dorozumět s různým typem zvířat a insektidé s hmyzem. Celkově si myslím, že popisná stránka knihy byla hodně dobrá a detailní a knize to určitě prospělo. Pak tu bylo vyobrazení zla neboli církve a inkvizice, jejíž členové byli krůtí, nelítostní a nebáli se podrazit i jeden druhého. Boj o moc zde rozhodně nechyběl a atmosféra intrik a nástrah zde byla parádní. Trochu mě mrzí, že buď byli lidi dobří nebo zkažení až na kost, ale je pravda, že i hlavní hrdinové časem přitvrdili při boji. Nicméně popis rozvoje postav tu trochu chyběl a najednou tu máme ze slabého hocha vrhače nožů. Knize ale nejvíc uškodila absence korektury nebo někoho kdo by upozornil na zbytečně opakující se části, občasné chyby a trochu upravil uspořádání nebo poznačeni kapitol, které se vracejí do minulosti. Nejvíc rušivé mi přišlo sepsání myšlenek jako přímé řeči. Přesto ale byl vidět značný posun v příběhu a od kostrbateho začátku přešel děj v pěkně napsaný příběh, který vás napne a navnadí na druhý díl. Za knihu děkuji autorovi a jsem zvědavá co si připraví na druhý díl.
Bohužel jsem od této knihy čekala mnohem více už jen kvůli tomu, že ji všichni vychvalovali. Kniha se četla dobře a v některých pasážích byla napínavá, ovšem takové skvělé téma by se dalo více využít.
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK: