Bobika92 Bobika92 komentáře u knih

☰ menu

Cizí dluh Cizí dluh Kinga Litkowiec

(SPOILER) V Polsku zřejmě mají klub sexuálně frustrovaných žen, které své pocity musí ventilovat pomocí příšerných příběhů, jinak si to neumím vysvětlit.

Po úděsné Molly jsem zkusila další polskou autorku, abych zjistila, jestli to před tím nebyla jen hloupá náhoda. Jenže i tahle stojí za starou belu.

Hlavními hrdiny jsou Liam O'Dire, vlivný mafián z LA, který všechno řeší šu****m nebo zastřelením, ale pro život je nepoužitelný. Stejně nepoužitelná je i Jessica Turner, plachá křehká dívčina, ktera musí dluh po svém mrtvém otci splatit tím, že bude Liamovi po vůli, nebo ji upálí. Karty jsou rozdány, vše začíná už od první strany, žádný zdržování.

Lehký SPOILER:

Jako takhle, myšlenka dobrá, ale výsledky už ne tak dobré. Jess se hned druhý den nastěhuje k Liamovi do ložnice a celé dny tráví tím, že se koupe, maluje si výrazný makeup, šu*á a nebo si obléká pidimidi šatičky, ze kterých ji leze zadek. Nic víc, pak maximálně sedí na posteli a nesmí na nic sahat. Ví autorka, že má den 24 hodin? Jako ok, taky ještě jí a spí, ale stejně to všechno nenatáhnete na tak dlouhou dobu, takže co dělá ty zbylé hodiny? Užírá se tím, jak musí být poslušná?

A co Liam? Furt něco děsně důležitě řeší a někam jezdí něco zařizovat. V rámci příběhu mi ani moc nevadilo, že nevím co přesně, ale tenhle emočně labilní hrdina s megakoulema, jak je strašně nenasytný a věčně nadržený, nemá moc vrstev. Nadržený - nasraný - vytočený. Eh. Furt by někoho zabíjel, škrtil a vyhrožoval, všichni dle něj skáčou a on stejně pomalu vyletí z kůže v každém třetím odstavci.

Liam má očividně o kolečko navíc a Jess o pár IQ bodů méně, ale jinak jsou jako postavy hrozně plochý a nedokázala jsem si k nim vytvořit žádný vztah. Navíc autorka celou knihu zřejmě napsala na první dobrou, prostě jak ji běžely myšlenky, takže si spousta věcí odporuje nejen v rámci knihy, ale i v rámci jedné stránky. A "drsné" sexuální scény si takhle může představovat jen totálně nezkušená ženská.

Závěrem můžu říct, že se kniha četla celkem rychle, ale asi jsem už moc stará na to, abych prokrastinovala zrovna s tímhle druhem literatury. Erotické romány jsou fajn, ale poslední dobou narážím na samou mizérii. To už jsou lepší povídky na Růžovém slonu.

Na vypnutí mozku asi fajn, ale už se k tomu zřejmě nikdy nevrátím a i přes otevřený konec opravdu nemám nejmenší důvod číst další díl. Bylo to tak nezáživné, že mě to opravdu nezajímá.

Samozřejmě můžete mít jiný názor a bude to naprosto v pořádku, ale za mě škoda práce nakladatele, editora, překladatele a dalších lidí. A papíru, i když jsem četla e-knihu.

13.07.2022 2 z 5