Beruška180 Beruška180 komentáře u knih

☰ menu

Čas čarodějnic Čas čarodějnic Deborah Harkness

Kniha, kterou jsem si zamilovala. Není v ní žádná akce, žádné zvraty, při kterých čtenáři běhá mráz po zádech a které ho nutí, aby četl dál a knihu neodložil. Což ale vůbec nevadí. Příběh nemá žádná hluchá místa, krásně plyne, skvěle se čte. NEPOTŘEBUJE neustálou akci, aby byla poutavá. Není to nudná předvídatelná kniha na odpočinek, ale zároveň není ani náročná. Po přečtení všech tří dílů mám pocit, že mi něco dala.
Abych to shrnula: konečně kniha, která nemá scénář úvod - příběh se zamotává - krize - snaha o vyřešení - velké vyvrcholení - šťastný konec. Není předvídatelná. Při jejím čtení se stanete součástí jejího světa a zabydlíte se v něm. A prožijete v něm plus mínus jeden rok.
Přestože na první pohled jde o klasickou otřepanou zamilovanou fantasy, ve skutečnosti k tomu má kniha hodně daleko. Upíři, čarodějnice a démoni jsou zde bráni tak trochu jako v magickém realismu. Fantazie se míchá s vědou. Kdybych to srovnala s filmy, nemáte pocit, že se díváte na Stmívání, ale na Doktora House.
Kniha možná není pro každého, ale je rozhodně kvalitní.

20.04.2020 5 z 5