barbora5106 barbora5106 komentáře u knih

☰ menu

Miluji tě, Jasone Thorne Miluji tě, Jasone Thorne Ella Maise

Přestože jsem neměla jsem od knihy žádná velká očekávání a čekala jsem nepříliš vybočující oddechovku, která se lehce čte, byla jsem hodně zklamaná.

Hlavní postavy si mě vůbec nezískaly, chovaly se nereálně, směšně (ne v pozitivním slova smyslu) až trapně a dost často mi lezly na nervy. Kniha obecně nebyla dobře napsaná, vadilo mi, jak jsme v každém okamžiku viděli do hrdinčiných neutříděných myšlenek plných výkřiků a výlevů. Celé to působilo amatérsky a nevypsaně - jako něco, co si přečtěte na A3O.com nebo fanfiction.net, kde se to ovšem dá čekat.

Ještě bych vypíchla nezdravé vzorce vzájemného chování, které nám předváděli hlavní hrdinové.

Kapitolou samou o sobě je překlad. Jazyk byl extrémně škrobený, neplynoucí, nelibozvučný a na první pohled bylo zjevné, že si překladatelka, jazyková redaktorka ani editorka nedaly práci, aby text vyplivnutý překladačem (nic proti jeho používání) učesaly a opravily anglikanismy, nepřesnosti v překladu nebo zjevné nesmysly ("plácačky", kniha "o sexu a klepání"??). Bohužel jsem v textu objevila i gramatické chyby, což mě vše vede k domněnce, že to prostě nikdo odpovědný v nakladatelství nečetl. Což na jednu stranu chápu (opravdu to byla jedna z nejhorších knih, co jsem kdy četla), na druhou stranu je to jejich práce.

O někdy nekvalitních českých překladech by se dalo psát dlouho, bohužel ani v angličtině (četla jsem prvních 10 % jako sample) kniha nebyla o nic lepší.

Vševypovídající asi je, že dospělý hrdina opakovaně oslovoval dospělou hrdinku "maličká", tahal ji za vlasy a všelijak ji lekal třeba tím, že se k ní připlížil a něco jí řekl přímo do ucha. Dost creepy...

10.10.2023 odpad!