BabaJagga BabaJagga komentáře u knih

☰ menu

Šumava ještě tajemnější - Přízraky znovu ožívají Šumava ještě tajemnější - Přízraky znovu ožívají Veronika Rubínková

Tak jak jsem byla nadšená z prvního dílu knihy "Šumava Tajemná", tento mě zklamal.
Kniha mi také přišla, jak z internetu, kde o těchto místech hledám info na výlety.
Autorka, nejspíše v upřesnění všech informací, zachází do podrobností, díky kterým jsem pomalu nevěděla, o čem byl začátek kapitoly. Někde bylo hodně dat a historických souvislostí, že se tajemno úplně vytratilo.
Chtěla jsem knihu o Šumavě, ne si číst o Aztécích, alchymistech, runovém písmu a dalších věcech.
Líbí se mi obálka knihy, některé kapitoly mě nadchly a nalezla jsem nová místa k navštívení. Kresby jsou také pěkné.
Přesto jsem však byla zklamaná a v určitých pasážích mě čtení opravdu nebavilo.

02.02.2016 3 z 5


Šumava tajemná Šumava tajemná Veronika Rubínková

Jako člověk, který se zajímá o záhadná a tajemná místa, jsem tohle dílko velmi ocenila, protože není příliš knížek, které se věnují právě Šumavským lokacím, pověstem a záhadám.
U některých kapitol bych tedy vytkla zdlouhavost a popisování některých témat, která mi přišla, že vůbec nesouvisí s názvem a obsahem dané kapitoly.
Například v kapitolách o nacistech a Třetí říši, byla spousta informací, která se Šumavy nijak netýkala. Samozřejmě je asi super uvést čtenáře nějak do problematiky, ale myslím, že to jde i jinak. Něco podobného se pak opakovalo u pár dalších kapitol. Kdyby bylo na mně, určitě bych témata, ke kterým nemám moc co napsat, vynechala. Dále mi připadalo, že některé podtémata s hlavními vůbec nesouvisí a hodily by se třeba o tři kapitoly dříve, kde se podobné téma už řešilo. Pokud pominu tento chaos a jeden překlep ve slově "vojsko" (či něco na ten způsob), jsem spokojená.
I přesto, že jsem o většině lokací věděla - a navštívila, dozvěděla jsem se něco dalšího, nebo jsem našla tipy na zcela nová místa. A můžu říct, že u některých kapitol mě vážně přejel mráz po zádech, jak byly dobře napsané. V knížce jsou i skvělé obrázky, snad perokresbou či suchou jehlu.
Tuto knížku jsem si vybrala k Vánocům, nelituji a doporučuji! Přečetla jsem ji s nadšením jedním dechem za pár dnů a hned po napsání tohoto komentáře, se jdu vrhnout na druhý díl - "Šumava ještě tajemnější"!

05.01.2016 5 z 5


Magický prsten Jindřichohradecka Magický prsten Jindřichohradecka Marie Holečková

Na to, že v JH žiji,a o tato záhadná, či tajemná místa v okolí, se zajímám, dozvěděla jsem se spoustu informací a našla spoustu tipů na místa, o kterých jsem ani nevěděla. Líbí se mi, že je tu zahrnuto všechno, od zámku, přes studánky, kameny, .... až po přírodu. Skvělé je i upozornění na místa, která jsou sice v zahraničí (Rakousko), ale zároveň se jedná o lokality velmi blízké,o kterých bych jinak nevěděla. Z knihy jsem nadšená, dávám plný počet bodů.

27.12.2015 5 z 5


Krajinou čertových kamenů Krajinou čertových kamenů Marie Holečková

Kniha mě docela zklamala. Kromě popisů různých kamenů, jejichž místo nebylo mnohdy ani pořádně upřesněno, mi přišlo, že se autorka snaží do knihy vecpat za každou cenu místo, které se jen trochu liší od běžného domu.
Abych jen nehaněla, dozvěděla jsem se tam o zaniklé osadě, o které jsem neměla tušení.
Fotky od M. Holečkové jsou v knížce pěkné.

26.12.2015 3 z 5