Anankhet Anankhet komentáře u knih

☰ menu

Anglické mýty - Od krále Artuše a svatého grálu po Jiřího a draka Anglické mýty - Od krále Artuše a svatého grálu po Jiřího a draka Michael Kerrigan

Velmi doporučuji. Jsou zde podrobně avšak zároveň odborně popsány nejznámější anglické mýty. Ať už jde o krále Artuše, Merlina, hrad Kamelot, rytíře kulatého stolu, Beowulfa, Robina Hooda apod. Tyto legendy jsou zde velmi pěkně popsány s odkazy na nejrůznější kroniky a legendy, ve kterých byly poprvé zmíněny a dány do souvislosti s historickými reáliemi tehdejší doby. Rozhodně doporučuji pokud se zajímáte o artušovské legendy či vůbec středověkou Anglii, tak tato kniha je právě pro vás.

30.12.2023 5 z 5


Lvice na švédském trůně Lvice na švédském trůně František Stellner

Kniha obsahuje množství opravdu zajímavých informací o švédské monarchii a jejích dějinách.
Jediná věc, která mi přišla pro tento žánr trochu nepatřičná, bylo vyjmenování všech možných pop-kulturních děl s tématem severské mytologie. v úvodu.

26.11.2023 5 z 5


Mengele Mengele David G. Marwell

Přijde mi, že některé Mengelovy "výzkumy" z Osvětimi, autor záměrně vynechává či se o nich zmiňuje pouze v pár jednoduchých větách. Velká část knihy je spíše zamyšlením o jeho pravé motivaci, proč zrovna se věnoval výzkumu toho a toho... Skoro každý televizní dokument, co byl o jeho působení v Osvětimi natočen, zmiňuje např. jeho posedlost dvojčaty a trpaslíky, přičemž tato biografie zmiňuje případy s dvojčaty vskutku okrajově a trpaslíky ani jednou. Autor někde tedy záměrně selektuje, informace, které čtenáři o Mengelovi poskytne, také vzhledem k tomu, že jeho poválečné skrývání a honba za jeho dopadením, zabírá polovinu knihu.

15.04.2023 4 z 5