ahanka ahanka komentáře u knih

☰ menu

Hledá se Dory - Zlatá kniha Hledá se Dory - Zlatá kniha Walt Disney

Bohužel neumím opravit chybu ve svém komentáři, kde samozřejmě nemohu “text zpravit” ale “spravit”. Omlouvám se. Píšu vše na telefonu a dcera si mě plete s prolézačkou :), tak mi chyba unikla.

16.03.2021 1 z 5


Hledá se Dory - Zlatá kniha Hledá se Dory - Zlatá kniha Walt Disney

Dcera tento příběh zbožňuje, a tak jsem jí koupila i tuto knihu, protože rádi pohádky čteme. Ilustrace pěkné, kniha je delší, což je pro někoho výhodou pro někoho nevýhodou.
Co mi ale vadí moc je kostrbatý překlad a lajdácká korektura nebo dokonce její absence. Když dceři knihu čtu, text si upravuji a chyby opravuju. Chybí tam některé velmi povedené vtipy z filmu, což mě mrzí a dítěti chybí. Docela přemýšlím, že si text zpravím a přelepím. Chápejte, jsem pracovně deformovaná, jeden čas jsem si korekturami a psaním i překlady vydělávala a oceňuji tedy kvalitní práci, která zde rozhodně chybí.
Pro příklad:
1. Naděje je myslím jednou napsána půcodně anglicky Destiny,
2. Zátoka Perel Morro v Kalifornii je jednou napsaná takhle jindy Perla zátoky Morro v Kalifornii,
3. Nevhodné obraty v češtině vycházející z angličtiny. Např. Hank a Dory by měl být Hank s Dory.
Celkově je text suchým sledem událostí. Pohádky/knihy pro děti by měly být přeci jen čtivější, klidně na úkor obsažnosti, protože se mnohdy čtou nahlas a text čtený nahlas má náročnější požadavky na skladbu věty, návaznost vět nebo i výběr slov a důslednost.

16.03.2021 1 z 5