adela_sevcikova adela_sevcikova komentáře u knih

☰ menu

Terapie realitou Terapie realitou William Glasser

Kniha je velkým přínosem jak pro psychoterapeuty, tak pro jednotlivce, kteří se chtějí naučit žít šťastnějším a odpovědnějším životem.
Autor popisuje důvody, proč konvenční terapie selhává, a jakou cestou by se měla péče o psychiku ubírat. Hlavní tezí je, že všechny takzvané "problémy", které si člověk v životě tvoří, jsou důsledkem neuspokojování potřeb. Autor zdůrazňuje přítomnost jako výchozí bod terapie (oproti konvenční psychiatrii, která upřednostňuje vycházet z minulosti - problémy z dětství apod.). Uvádí též, proč je důležitý osobní vztah s terapeutem. Zmiňuje své klienty/pacienty ze začátku šedesátých let, což je v psychiatrii dlouhá doba, přesto jsou problémy velice aktuální... Za mě tedy až na sklony k tvrzení, že homosexualita je problém s "prožíváním vlastní hodnoty" (172) - řekla bych, že výzkumy i praxe probíhající do dnešní doby ukázaly, že homosexualita nevychází zákonitě z nevyrovnané osobnosti, ale je jedinci přirozená.

30.03.2023 5 z 5


Smysl lidské existence Smysl lidské existence Milan Machovec

Skvělá kniha. Vynikající uspořádání velmi moudrých myšlenek, snadno pochopitelné a srozumitelné vyjadřování. Vše důležité přehledně shrnuto v jedné knize.
Autor byl člověkem na svém místě a minimálně touto knihou svůj "smysl lidské existence" naplnil. :-) Kniha se četla velmi přirozeně.

19.03.2023 5 z 5


Tudy cesta nevede: slabé ženy, nebezpeční muži a jiné omyly radikálního feminismu Tudy cesta nevede: slabé ženy, nebezpeční muži a jiné omyly radikálního feminismu Élisabeth Badinter

Autorka poukazuje na názory radikálních feministek, a ukazuje, proč tyto jejich pojetí nejsou řešením problémů stereotypizace žen a mužů. Uvádí názor, že "Stejnost, která se dovolává rovnosti v odlišnosti, je nevybuchlá mina." (s.144). Tvrdí, že biologické i kulturní rozdíly mezi pojetím ženy a muže nelze přehlížet, ale ve společnosti by mělo jít spíše o důležitost usmíření mezi ženami a muži (jejich pojetími). Přehlížení rozmanitosti identit podle ní jen vede k radikalismu.
Kniha je přehledným shrnutím "omylů radikálního feminismu" a nabídnutím nového řešení (způsobu smýšlení nad problematikou).

12.03.2023 5 z 5


Tyranie blahobytu Tyranie blahobytu Winfried Bauer

Kniha je bezpochyby nadčasová (z roku 1988). Myšlenky jsou velmi moudré. Autor výstižně vystihuje fungování společenských struktur, procesů a současného smýšlení společnosti. Příčinu zániku lidské individuality v ekonomizovaném životě vidí v hospodářském růstu, který se tváří jako nekonečně prosperující. Vědomí, že životní prostředí se mění, ale člověk je líný s tím něco udělat - jak přesné...

Kniha je dobrým odrazovým můstkem pro ty, kteří se chtějí zamýšlet nad tím, proč se cítíme v dnešním světě tak ztracení. Nastiňuje hlavní příčiny a potenciální východiska ze zacyklenosti, kterou si lidé ovládáni žádostmi, pýchou a sobectvím během staletích vytvořili.

Neodpovědnost za společenskou situaci, byrokracie, ničení životního prostředí, nefungující vzdělávací systém současných generací, anonymita, egoismus, ekonomizace člověka i jeho tvořivé síly na zboží, ... Člověk upřednostňuje osobní blahobyt, místo obecného blaha. Směřování proti smyslu života, dobrovolné vzdávání se a přizpůsobování, nahrazování duchovních hodnot materiálními pseudohodnotami - hledání úniků, osamocení ve světě, pocit nenaplnění, ... Na to vše autor naráží, rozebírá a propojuje.

Je pravda, že témata jsou v průběhu knihy roztříštěná, a každá oblast by si zasloužila delší zpracování - tedy více kapitol. Témata se ale i ve skutečnosti velmi prolínají - vždy je nutné vztahovat se k celku problematiky, navíc forma úvah patrně byla autorovým cílem. Ovšem člověk musí umět pozorně číst, aby knize porozuměl, a nevytrhávat jevy z kontextu - za mě nejlépe knihu číst se vztažením na vlastní život.

25.02.2023 5 z 5