RobertRoberts RobertRoberts diskuze u autorů

☰ menu

Vladimíra Čerepková

https://www.youtube.com/watch?v=ya5DJqorO1Y

20.06.2016


Jan Balabán

Jan Balabán vynikal především svou pozorností k nepovšimnutému, naprostým soustředěním k postavám, místům i časům, které jsou obvykle mimo záběr. S jeho knihami není možné relaxovat ani se příliš bavit. Spíše se očistit, nadechnout a vidět věci jinak. Protože tady je život s veškerou jeho složitostí, slabostí, se všemi krachy a nedokonalostmi - ale není to svět nesmyslný a jeho obyvatelé nejsou politováníhodní ani zbyteční. V Balabánových povídkách se hodně mluví, ale také hodně vidí - jsou velmi obrazné. Autorovým nevtíravým pozitivem je rozestavění postav a rozehrání situace. Jeho prózy nemají obvykle pointu, nekončí se, naopak se otevírají něčemu novému, neznámému, tomu co je za obzorem..

29.01.2016


Patrik Hartl

Nejvíc je stejně jeho smích...:-)

16.01.2016


Charles Baudelaire

Baudelair se ve svých básních zaměřuje především na svou duši, na nevšední pocity, na protiklady víry a skepse, něhy a vzdoru, radosti a zoufalství. Hledá krásu v ošklivosti, tvrdí že člověk nemůže dosáhnout štěstí, vyjadřuje odpor k přetvářce. Tvrdí, že jediná cesta, jak uniknout nudě, je pokusít se vydobýt krásu ze zla, satana, z bolesti, neřesti, prodejné lásky, ze vzpoury proti Bohu. Jeho estetickým ideálem je monumentalita zla, nicoty a smrti. Tvoří estetiku hnusného - sugestivní poezii, ve které autor pro vyvolání estetického zážitku používá i surová a expresivní slova. Nakonec byl proto také stíhán za urážku náboženské etiky, morálky a dobrých mravů. Baudelaire zřejmě po ztrátě všech svých ideálů upouštěl od přehnaných citů a vášní a začal psát zatrpkle, puntičkářsky si dával pozor na skladbu veršů, básně skládal rafinovaně a hranice poezie posouval výrazně jiným směrem.

14.09.2015


Jaroslav Havlíček

Český Dostojevskij!

06.04.2015


Fjodor Michajlovič Dostojevskij

F. M. Dostojevskij zcela nepochybně položil základy moderním vědám o lidské duši. Jeho stěžejními tématy charakteristickými pro většinu jeho děl je neustálá zmítanost člověka na hranici dvou světů, dvou sfér bytí - dobra a zla. A byl to právě on kdo definitivně ukončil spory o podstatě lidské přirozenosti, když zcela přesvědčivě dokázal, že dobro a zlo je s lidskou přirozeností nerozlučně spojeno. Nejen totiž duše jeho hrdinů, ale i duše současného člověka je rozvrácená, vše má dvojí podobu, člověk je vystavován mnohým pokušením, zlo se mu ukazuje v podobě dobra a svádí ho. Dostojevskij se zaobírá člověkem v okamžiku hluboké duševní krize. Právě tehdy je totiž možné dozvědět se mnoho o lidské přirozenosti. V duši jeho hrdinů se odehrává složitý a nerovný dialog mezi dobrem a zlem, stejně tak i dialektika vzahů mezi soucitem k utrpení lidí a egocentrickou touhou být pánem nejenom svého osudu, ale i strůjcem všeobecného blaha.

Dostojevského však vidím především jako velkého existencialistu a humanistu, který otevřeně, výstižně i předvídavě reagoval na problémy své doby. Množství otázek, které nastolil zůstávají otevřeny dodnes. Vzhledem na význam a hloubku tvorby i jeho myšlenek, je potřebné poukazovat na stále aktuální ideový odkaz jeho děl..

22.03.2015


Milena Jesenská

Osoba Mileny Jesenské je lidmi téměř bezvýhradně zmiňována pouze ve spojení s Franzem Kafkou, což nevnímám jen jako jejich omezenost, ale především to považuji za obrovskou křivdu vůči její osobě a zejména pak vůči jejím literárním schopnostem. Často je také nazývána Kafkovou milenkou proti čemuž se musím ohradit, protože ona jeho milenkou nikdy nebyla! Ne tedy milenkou v tom slova slova smyslu, pod kterým si takto označenou ženu lidé představují dnes. Byla zejména jeho životní láskou, oporou a také tím nejintimnějším zpovědníkem. Na téhle rovině to ovšem také zůstalo. Mimochodem Kafka trpěl celý svůj život nízkým sebevědomím a mimo jiné strachem ze svého sexuálního selhání a to platilo i v případě Jesenské.

Důrazně odmítám její redukci ženské existence na pouhou adresátku z dopisů slavného muže!

Vždy, když vidím nějakou její fotografii, vybavím si šlechtičnu z 16. nebo 17. století. A dovolím si tvrdit, že ona jako taková šlechtična psala! První věc, která vás při čtení této autorky doslova udeří do obličeje je vytříbenost a propracovanost jejího jazyka. Vlastně mi velmi připomíná Boženu Němcovou a to nejen psaním, ale i vnímáním světa okolo sebe a celkovým pohledem na něj...

(v komentáři budu pokračovat později....)

06.03.2015


Václav Hrabě

Václav Hrabě je jedním z nejoriginálnějších československých básníků a to zejména díky jazyku, kterým psal. V něm se totiž kloubí nádherné metafory se syrovými výrazy. Dokázal zachytit lidské pocity a emoce do neuvěřitelných tvarů. Tyto pocity a emoce pak bez přetvářky nazval pravými jmény. Nešťastnou lásku k infekci, mladistvou zamilovanost k šílenství, k horečce. To všechno poté zasadil do nocí zalité Prahy.

Na rozdíl od beatniků Hrabě nebyl tak drsný, ale dokázal své básně napustit jakousi nezkušenou láskou, která básně namáčela v romantické, intimní poezii. Na druhou stranu si však zanechal dekadentní rysy spjaté s beatnickou generací. Tak jak jsou rozpolcené a nevybouřené jeho básně, taková byla i jeho duše..

06.03.2015