n.ezn.amy n.ezn.amy diskuze u autorů

☰ menu

John King

Knihy Johna Kinga mě moc baví pro jeho autenticitu a syrovost běžného života obyčejných angličanů, hlavně pocházejících z dělnického prostředí, staří boot boys, obyčejní fotbalový fanoušci, ale fanatiků či jen rváčů. Domnívám se, že John King z tohoto prostředí vyšel, neboť tak sugestivně napsané knihy nemůže psát člověk bez těchto znalostí a aby rozuměl duši fotbalového fanatika, pro kterého jediný středobod vesmíru je jeho klub a víkendy, které patří jen a pouze jeho týmu. Je velká škoda, že u nás vyšly pouze tři jeho knihy.

08.07.2022


Leoš Kyša

Na Leoše potažmo Františka Kotletu jsem narazil pouhou náhodou a jsem za tuto náhodu moc rád. Jeho tvorba je hlavně sci-fi a postapo. Mám moc rád jeho příběhy digitálních čarodějek a hlavně nenásilný humor a vtipné popisy lokací. Ale nejradši od něj mám postapo romány, ve kterých dokáže skvěle vykreslit atmosféru destrukce a zmaru, příběh který člověka naprosto pohltí a vtáhne do děje. Za mě výborný spisovatel, kdy jeho romány si na nic nehrají, jen rychlá a brutální akce, na odreagování naprosto skvělé.

01.06.2022


Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle, člověk s úžasnou fantazií, který stvořil jednoho z nejgeniálnějších detektivů na světě a to Sherlocka Holmese. Detektiv mající mnoho znalostí a dovedností, který vyřeší každý sebezapeklitější případ. Knihy Doyla mě baví nejen svým příběhem, ale i tím jak úžasně navodí atmosféru, kdy člověk přímo cítí londýnskou mlhu, která mu zalézá pod kabát, vůni Temže, chlad a mrazivou atmosféru na blatech a vřesovištích. K jeho knihám se vždycky rád vracím a i díky siru Doylovi vznikla má láska k Anglii potažmo Londýnu

12.01.2021


Andrzej Sapkowski

Další ze skvělých spisovatelů fantasy, kteří stvořili kult. Kult Zaklínače. Komu se podaří, aby se podle jeho knih tvořili seriály a současně i hry. Sapkowski vytvořil nádherný svět, ve kterém propojil různé druhy, ať lidi, elfy, draky či jiná stvoření. Zaklínač si mě naprosto získal. Ale já upřímně na stejnou roveň řadím příběhy Reinmara z Bělavy a jeho husitská dobrodružství. Zkombinovat fantasy s historií, aby to nebylo rušivé, to jsem u nikoho jiného nečetl. Sapkowski umí psát skvěle a vtáhnout mě do děje, kdy občas při četbě zapomenu na své okolí.

12.01.2021


Robert Ervin Howard

Robert Erwin Howard je pro mě kultovní spisovatel fantasy. Conan z Cimerie je hrdina, který žije dál v příbězích ostatních spisovatelů, což se málokomu podaří vytvořit takovouto legendu. Ovšem pro mě jediný a skutečný je ten od Howarda. Škoda tak jeho krátkého života, protože se domnívám, že by stvořil další fantastické příběhy. Jako je Poe otec hororu, tak Howarda považuji za jednoho z otců fantasy.

12.01.2021


David Gemmell

David Gemmell je pro mě autor, který se řadí mezi legendy fantasy a jeho díla patří na pomyslný piedestal v tomto žánru. Nádherně popsané světy Rigantů, Drenaje či země Nadirů s jejich legendárními hrdiny mě neustále baví a rád se k ním vracím. To, že nebyl pouze spisovatel fantasy, ale i skvělých postapo románů dokázal v sériích Jona Shannowa. Je pouze velká škoda, že další díla již nenapíše.

19.10.2020


Jaroslav Foglar

Od první přečtené knihy Záhada hlavolamu a poté dalších dvou dílech, jsem si Jaroslava Foglara naprosto oblíbil. Dovolím si tvrdit, že právě tato stínadelská trilogie patří mezi klasiku české literatury. Jaroslav Foglar celý život obětoval skautu a chlapcům v oddíle. Celý život žil pro čest a spravedlnost a dle mého názoru nikdy nezestárnul. Jeho knihy jsou plné přátelství mezi chlapci a to jak by měli správně žít. Náměty hodně čerpal z vlastní zkušenosti vedoucího oddílu. Vždy když si přečtu tato slova ...... „Pojď se mnou tam, kde nebe je vysoké a modré a kde oblaka bílá rychleji než kde jinde plují. Slyšíš tu píseň v korunách borovic? Slyšíš tu píseň dálek závratných ..... tak se ve mě vždy probudí touha nazout boty a vyrazit podél řeky Sázavy až tam, kde nebe je opravdu vysoké a modré. Velký obdiv k tomuto člověku.

20.08.2020


Jan Morávek

Spisovatel posázavského kraje, který je podle mě neprávem opomíjený v české literatuře. Jeho hrdinové vesměs pocházejí z nádherného kraje kolem Kamenného Přívozu. Postavy z děl vycházejí z reálných podob tehdy žijících osob, voraři, řezníci, myslivci, pytláci. Vždy krásně popsaný tehdejší nelehký život. Jeho knihy si vždy velmi rád znovu přečtu

09.07.2020


Tomáš Tománek

Tomáš Tománek je pro mě vynikající novinář, jehož články si vždy moc rád přečtu, neboť se nebojí jít na dřeň problému. A jeho články mají vysokou úroveň. A proto jsem byl mile překvapen, když jsem zjistil, že i píše poezii. Ač nejsem totálně velký fanda poezie, tak tyto jeho dvě sbírky jsem si rád přečetl a musím říct, že za mě velmi dobré básně. Pochopitelně nedosahuje kvalit mého oblíbeného Edgara Alana Poea, ale pokud bude v nastalém trendu a kvalitě pokračovat, myslím, že se ještě ve své kvalitě posune mnohem dál

04.02.2020


Milan Smrčka

Pro tohoto barda netřeba komentářů, přijďte na koncert a poznáte sami hloubku jeho básní a písní ač uznávám, asi není pro každého

24.11.2019


Stephen King

Milý Místře, na první setkání s Vámi mě vzal můj brácha a bylo to povídkami Římsa a Nekuřáci, které mě naprosto nadchly. Poté již jsem Vás začal navštěvovat sám a to díky první knize, kterou jsem si koupil a to byla povídková Nadaný žák a Tělo, kdy hlavně druhá povídka pro mě byla naprosto fantastická. Poté již následovaly další Osvícení, To, Řbitov zvířátek ..... Nejsem šílený fanoušek č.1, ač v knihovně mám vedle knih postavený červený model Plymouth Fury z r.1958 a všechny knihy, které zde v Česku vyšly, tak mám zakoupené, např. To dokonce 3x. Ne z každé Vaší knihy jsem totálně nadšen. Myslím, že Vaše starší publikace byly nejlepší ve Vaší tvorbě, ale to je pouze můj názor a co jsem já, abych kritizoval tak skvělého spisovatele jako jste Vy. Přesto ve všech Vašich knihách si "něco" najdu a každá Vaše kniha mě něčím dostane. Za Váš vrchol považuji To, Zelenou míli, Misery či Dolores Claiborne a co se týče povídek tak každopádně Rita Hayworthová a Vykoupení z věznice, Tělo či kratší Římsa, Nekuřáci a Bojiště. Jediné co si přeju, abyste byl dlouho zdráv a ještě napsal mnoho knih, protože díky tomu uděláte šťastným hodně lidí, kteří rádi čtou.

06.01.2019