Finn123 Finn123 diskuze u autorů

☰ menu

Ondřej Neff

Autor,kterému nějak nemohu přijít na chuť.
Jeho ranná tvorba mně přišla taková,nevím jak to přesně pojmenovat, "čecháčkovská" a bez napětí.Pozdější praštěná a za každou cenu originální. Ale cítil jsem za tím chladnou kalkulaci,že část čtenářů se na to chytí.Čišela z toho neupřímnost a snaha dokázat,že autor je velkolepý člověk.
Myslel jsem si,že soudím moc přísně, ale pak se mi názor potvrdil,to když jsem zaznamenal pár autorových vystoupení v médiích,kdy se choval jako nejlepší spisovatel na světě a sebestředně.
Knihy vždy odkryjí alespoň část spisovatelovy osobnosti i jeho názorů a já to intenzivně vnímám.Mám asi 50 oblíbených autorů a mnoho dalších,které si rád přečtu,ale Ondřej Neff mezi ně nepatří.

26.07.2023


Arthur Conan Doyle

Sir Doyle mě pokaždé dokáže překvapit svou všestranností.Samozřejmě,že většina čtenářů pěje oprávněně ody na jeho vynikajícího detektiva Sherlocka Holmese,ale neméně skvělý je třeba Ztracený svět.Nebo ty nádherné tajuplné povídky ,jako je např.Případ lady Lenoxové,Brazilská kočka,Hnědá ruka, Pruhovaná truhlice či Kapitán Polární hvězdy.Napsal i sci-fi Příliv smrti,osobité povídky o pirátech,o lékařích...Nevyhýbal se ani tématům historickým a románem Země mlhy se snažil přiblížit i to,co měl nejraději-spiritismus.Vždy si držel laťku vysoko a většina jeho děl není o nic horší,než Holmesova dobrodružství.Výborný autor.

12.09.2016


Jaroslav Čechura

Knihy pana Čechury jsem objevil až letos a divil se,jak je to možné ,že se mi předtím žádná nedostala do ruky.Zajímám se o historii českých zemí(hlavně o husitské období) a hned první dílo Lucemburkové na českém trůně mě přímo uchvátilo.Na toto téma jsem už přečetl všechno možné,ale nic nebylo tak zajímavé, objevné, podrobné a poutavé jako tahle kniha. Psát naučně a čtivě je velký dar a pan Čechura ho potvrdil i v další tvorbě .Karel IV:Na dvojím trůně,Královská trilogie(spolu s dalšími autory)a samozřejmě v sériích o českých zemích,počínaje již zmíněnými Lucemburky a konče rodem Habsburků.
Mám rád české historiky z minulých dob .např V.V.Tomka a velmi mě potěšilo,že i v dnešní době najdu autora ,který se jim nejen vyrovná,ale ještě je předčí! Řadím ho k absolutní špičce!

21.08.2016


Edgar Wallace

Výborný spisovatel, podle mne král oddechové literatury, držící si vysoký standart. Některá díla jsou lepší ,jiná horší, ale vždy se dají číst. Většina z nich je ale nadprůměrná a zaslouží si nejvyšší hodnocení např.Zelený rez , Muž ,který koupil Londýn ,Dr.Laffin ,Opeřený had, Sir Peter,Kalendář, Žabí bratrstvo či seriál Čtyři spravedliví.O nic horší není ani cyklus z koloniální Afriky,kde dominuje komisař Sanders. Je jich ostatně ještě mnoho.
Na detektivní příběhy moc nejsem, ale Edgar Wallace patří mezi vyjímky. Největší přednosti jeho knih jsou napětí ,spád a vtipné dialogy.
Zajímavý byl i jeho vlastní život...

21.08.2016