em54 em54 diskuze u autorů

☰ menu

Tove Jansson

S Mumínky jsem strávil hodně hezkých chvilek. Sice už jenom se svými dětmi, ale pak jsem si je "tajně" četl jen pro sebe.
Až budu zase jednou dítě, chci si je přečíst všechny. Kdyby to šlo, rád bych se s Tove sešel a řekl jí tohle - a ona by se určitě rozpovídala... aspoň se mi tak jeví, jako hodná dáma, která neohrne nos nad jakýmsi venkovanem z Čech...

21.12.2012


Beno Budar

Dobrá duše lužickosrbské literatury. Jeden z nejoblíbenějších autorů poezie v současné Lužici - jeho strhující interpretace vlastních veršů je neodolatelná. Neuvěřitelně skromný a přítelský člověk. Kdo se s ním setkal, potvrdí. Žije v osadě Horni Hajnk - německy Dreihauser nedaleko poutního místa Róžant (Rosenthal).
Jeho poezie je prostá a pro lidi přístupná. Největší úspěch - a taky zásluha - je kniha vzpomínek válečnch veteránů - Lužických Srbů, kteří museli bojovat za 2. světové války ve Wehrmachtu. Jeho osobní příběh (je synem lužickosrbské matky a otce - důstojníka Rudé armády- otce, o kterém se pravdu dozvěděl až v roce svých 60. narozenin!!!) je také jímavý.
Jeho dílo je pozoruhodné - bohužel zatím v českém překladu toho není příliš... snad v budoucnu...

27.10.2012


Alfred Hitchcock

Vyšly, mj. především díky nakladatelství ABR - a jsou v seznamu knih v této databázi!

21.08.2012


Otakar Batlička

Otakar Batlička mě a mého kamaráda fascinoval svými úžasnými povídkami - napínavými a krátkými. A tím, že byly krátké, nás současně štval - říkávali jsme si: kdyby to vzal do ruky Alexandre Dumas, byl by z každé povídky román na třista stran a to bychom si ho užili. Dnes se chystám k těm povídkám vrátit, protože to je útvar, na který zbývá čas vždycky - tlustý román je moc náročný, takové čtení odsouvám na důchod... Navíc byl pan Bazlička i statečný a odvážný člověk, takže ho mám rád i jako člověka. Jeho vypointované povídky vřele doporučuji všem, kdo mají rádi dobrou dobrodružnou literaturu.

21.08.2012


Petr Kukal

Petr Kukal je velmi talentovaným autorem nejen křehké a "chytré poezie, ale také jedním z mála autorů "pedagogikou postižených", kteří píší zajímavé texty pro školáky - viz například jeho Povídání o příslovích, "chemické záhady" a další podobné, ve kterých je vtipný, poutavý, nementorský. Nu a jeho PENCE = "výkladový slovník pojmů z učitelské branže" , který pobavil tolik čtenářů tuším Učitelských novin, ten je opravdu "k sežrání" ... bohužel už k nesehnání...

11.08.2012